Åtgärda växt med rotsnurr – så här gör du

Rotsnurr kan finnas på krukodlade växter som stått för länge i samma kruka. Rötterna har växt runt krukkanten så att de bildar en kompakt väv. Illa, eftersom rötterna beter sig likadant när växten kommit ned i jorden, vilket försvårar för plantan att förse sig med vatten och näring.

1. Om rötterna ligger som täta spiraler runt jordklumpen: Lirka isär dem, eller klipp upp dem på sidorna. Dra ut rötterna så att de pekar nedåt.

2.  Sätt först plantan i en hink med vatten. Sen går det lättare att få loss rötterna. Korta in långa rötter med en ren sekatör. De ska peka nedåt i jorden utan att vika sig när de har planterats.

3. Förbered jorden i gropen och häll i hinkvattnet. Sen är det bara att sätta ned växten, fylla på med jord till marknivån. Och vattna – igen!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar