Berusande blomsterbuskar

Vid den här tiden blommar de underbaraste buskar vi kan odla i våra trädgårdar. Varje trädgård borde ha plats för åtminstone en blomsterbuske; syren, ett gullregn, en pion eller en magnolia.


Den blomstertid nu kommer, med lust och färgring stor… Inte minst gäller det i prydnadsbuskarnas värld. Det var därför som den gamle skomakaren hade stängt mellan hägg och syren!

När syrendoften dallrar över nejden kommer sommaren till våra hjärtan och väcker lyckliga minnen från barndomens somrar. Syrenen är Sveriges populäraste blomsterbuske, symbolen för sorglösa skollov och frihet.

Väldoftande dvärgsyren och buskpion

I gamla trädgårdar var det bondsyrenerna, Syringa vulgaris, som var vanligast. Det kan vara svårt att få plats med dem i dagens små trädgårdar. Lyckligtvis finns det numera små pärlor som inte tar stor plats. En av de finaste är dvärgsyrenen, Syringa meyeri ’Palibin’, zon 4. En 1,5-2 meter hög och nästan lika bred buske som, i motsats till bondsyrenerna, börjar blomma i unga år. De syrenlila klasarna dränker grenarna, och doften som dallrar omkring plantan är, om möjligt, ännu ljuvligare än bondsyrenens!

Om jag bara hade plats för en försommarblommande buske så skulle det bli en buskpion. När den blommar ska man sitta intill den och titta på när de rodnande knopparna vecklar ut sina sidenblad. Att följa blommans utveckling är fängslande. I den grandiosa finalen tappar man andan. Den utslagna blomman kan vara 25 centimeter i diameter!

Så står blomman där och doftar… Den kryddiga aromen är obeskrivlig och sveper över nejden. Det känns som att buskpionen hälsar från paradiset. Det kanske den gör också. Buskpionen härstammar från blommornas Eden, de daggsmekta dalgångarna i Bortre Orienten. Blomningen är kort, två-tre veckor. Men busken, som kan bli upp till tre meter hög, är vacker hela säsongen med sitt gracila bladverk, sin fina höstfärg och de fantastiska stjärnformade frökapslarna.

Det kommer allt fler sorter av ympade buskpion-hybrider i nya fina färger. Men jag tycker att de ursprungliga arterna Paeonia suffruticosa med blommor i rosa nyanser och vild buskpion, Paeonia suffruticosa ssp rockii, med vita blommor är de värdefullaste: vackrast, mest väldoftande och lättodlade. De är frösådda och så härdiga att de överlever upp i norra Dalarna.

Välj frosttålig magnolia

Magnolian är en mytomspunnen skönhet som härstammar från jätteödlornas och trädormbunkarnas tid – en sådan måste man ju bara ha! Det är något overkligt trolskt över magnolian när blommorna svävar som stora fjärilar över de ännu olövade grenarna.

Buskpionen, även kallad trädpion, är förvånansvärt lite känd hos oss trots att den är lättodlad upp till zon 4 och 5 på skyddade platser.

Vill man ha syrendoft i radhustäppan så är den nätta dvärgsyrenen ’Palibin’ ett perfekt val. Den blir maximalt två meter hög och lika bred.

Den vilda vita buskpionen har tefatsstora blommor med dramatiskt svartlila fläckar — anses vara den vackraste av alla buskpioner.


Stjärnmagnolians bländande blommor
på bar kvist är en upplevelse. Den här värdefulla storblommiga sorten heter ’Royal Star’.

Det är viktigt att välja rätt sort när man köper en magnolia. Det säljs nämligen importerade plantor som knoppas så tidigt att de skadas av sena froster, vilket betyder utebliven blomning. Tre vackra och pålitliga magnolior är hybridmagnolia, Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’, som har stora skålformade blommor, zon 3. Buskmagnolia, Magnolia sieboldii, med vita blommor, zon 4, och den förtjusande stjärnmagnolian, Magnolia stellata, med vita fladdrande blommor, zon 3 (4).

 
Dockrosa små blombollar
mot blå himmel — vilken vårsyn! Hybriden ’Accolade’ är den vackraste av alla prydnadskörsbär.
Det syns på magnolians
magiskt sköna blommor att växten har anor från urtiden. Här den odlingsvärda hybriden ’Leonard Messel’.

Azalea som sagofåglar

Azaleorna är vårträdgårdens mest färgsprakande buskar med en exotisk utstrålning, som gör att man inte tror att de ska trivas i vårt klimat. Men det gör en del av dem ända upp till zon 5. Det finns massor med sorter. Plantera azaleor när de blommar i plantbutikerna – att se dem i verkligheten gör valet lättare och och du får blomprakt på nolltid. Vildarterna har en egen bedårande charm: fjärilsazalea, Rhododendron vaseyi, har rosa små blommor som svävar som sagofåglar på bar kvist, zon 3. Koreansk azalea, Rhododendron schlippenbachii, har rosa blommor, zon 3. Guldazalea, Rhododendron luteum, har gyllene blomklasar och förförisk doft, zon 4(5).

En älskad vårbuske är forsythian som blommar med små gula ”fjärilar” längs bara kvistar ungefär samtidigt som påskliljorna och ger trädgården lyster även en kulen dag. Hybridforsythiorna ’Lynwood’, ’Freja’ och ’Northern Gold’, (Forsythia x intermedia) har större blommor och blir inte så risiga med åren som den vanliga praktforsythian ’Spectabilis’. Zon 3-4. En forsythia för Norrland (zon 5) är mandchurisk forsythia, Forsythia mandshurica.

Sterilt gullregn inte giftig
När gullregnet blommar med upp till 40 centimeter långa doftande klasar regnar det guld över trädgården. Den rikblommande hybriden Laburnum x watereri ’Vossii’ är härdig till zon 2, medan alpgullregn, Laburnum alpinum, kan odlas upp i zon 4. De giftiga fröbaljorna kan locka barn, men det finns sterila sorter som saknar fröer.

Den ljuvliga guldazalean har en oförglömlig exotiskt kryddig doft.


Den solskensgula forsythian
är en av vårens allra första glädjeämnen i trädgården.

När gullregnets tyngs av sina mäktiga gyllene blomklasar har sommaren kommit på allvar. Gullregn är en välkomnande syn vid entrén!


När hybridblomsterkornellen
blommar med sina raffinerade flata blommor tappar man andan. En alldeles för litet planterad prydnadsbuske!

Söker du något extra? Bekanta dig med några ”finsmakarbuskar”: Hybridblomsterkornell, Cornus florida x nuttallii ’Eddie’s White Wonder’, tar andan ur sin ägare vid blomningen, då den är översållad med gräddvita, flata klematislika blommor, zon 3. Pärlbuske, Exochorda racemosa, – som namnet anger en pärla, inte minst i knoppstadiet när knopparna dinglar som på ett pärlhalsband längs de elegant hängande grenarna. 1,5 meter hög, zon 4. Prydnadskörsbäret ’Prunus Accolade’, zon 3, är stjärnan bland hybrider av körsbär. När grenarna dränks av små rosa blommor, som påminner om japanska lanternor, och sträcker mot himlen då är det vår!

Så får du buskarna att trivas

Azalea: En surjordsväxt som föredrar rododendronjord. Väldränerad växtplats, sol-halvskugga. Bör vårplanteras.
Blomsterkornell och magnolia: Älskar lövkompost och vandrande skugga. Vårplanteras.
Buskpion: Väldränerad luftig och skyddad växtplats. Berika jorden med benmjöl och brunnen naturgödsel.
Forsythia: Näringsrik jord. Sol-halvskugga.
Gullregn: Mager kalkrik jord i sol-halvskugga
Prydnadskörsbär: Sol-halvskugga i lätt humusrik jord.
Pärlbuske: Full sol, kalkfattig, lätt, inte för näringsrik jord i väldränerat läge.
Syren: Ler- och kalkhaltig mullrik jord. Blomningen blir rikast i sol.
Studera råden för olika arter i en fackbok vid plantering.

Foto Sven-Gösta Johansson, Susann Gson Engqvist

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar