Citronträd – skötselråd och tips

Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.


Funderar du på att köpa ett citrusträd? Citrusträdet trivs allra bäst i ett medelhavsklimat, men går att odla i kruka och ställa utomhus till sommaren. Trädet både doftar gott när det blommar i mars-april och är en vacker växt att dekorera altanen med. Att det dessutom går att skörda och äta citrusfrukten är ett stort plus!

 

Citronträd i kruka – utomhus

Till våren är det dags att ta ut trädet. Citrusträdet klarar av lättare frost om det får en chans att vänja sig.

– Men frost första veckan efter att man tagit ut den är inte bra. Ställ den skuggigt första veckan, därefter placerar du den i full sol, säger Johan Orre, säger hortonom på Plantagen.

Plantera om plantan (det kan du göra vartannat år) och ställ den på altanen eller annan solig och vindstilla plats i trädgården. Använd citrus/medelhavsjord. Vanlig blomjord innehåller för mycket kalk och för lite järn vilket medför att bladen blir gulaktiga.

 

Citrusträd – skötselråd

Det är enkelt att ta hand om citronträd om du gör det på rätt sätt. A och O för att lyckas med trädet är att vattna mycket och se till att trädet får mycket ljus.

– Ge citronträdet mycket vatten och rejält med näring, säger Johan Orre.

Citronträdet mår som allra bäst utomhus när det är sommar och vill gärna stå i ett soligt, vindstilla och varmt läge. Se till att alltid hålla jorden fuktig och ha koll så att inte rötterna är torra. Tänk på att citronträdet kan växa fort, beskär den lite lätt varje år.

 

Vilken näring ska jag ge?

Det är viktigt att ge näring till citronträdet för att trädet ska må bra.

– Använd medelhavsjord eller citrusjord och glöm inte att ge citrusnäring, så ger du bäst förutsättningar för trädet att växa, säger Johan Orre.

 

Frost och minusgrader – ta in citronträdet

Dags för vintervilan! När det är vinter är det dags att ta in krukan och då vill den gärna stå i ett svalt och ljust rum. 5-10 plusgrader är en optimal inomhustemperatur för ditt citronträd och för att frukterna och bladen ska sitta kvar.

– Det är nu den stora utmaningen sker då citronträdet ska klara sig inomhus i den torra och mörka miljön. Använd gärna tillsatsbelysning i form av en växtlampa om du inte lyckas få till en bra belysning, det kan ge ett fantastiskt resultat, säger Johan Orre.

 

Citronerna är mogna när de är ordentligt gula. De kan hänga mogna på plantan i flera månader!

 

Citronträdet tappar blad

När du tar in krukan till vintern är det normalt att trädet tappar mycket blad men oftast kommer det nya skott lagom till våren igen.

– Nu är det viktigt att du vattnar på sparläge och inte ger någon näring, säger Johan Orre.

 

Hortonomens bästa tips – så lyckas du med citronträd

  • Ställ krukan utomhus så fort det är sommar och varmt ute.
  • Vattna och gödsla rejält.
  • Se över om ditt köp. Tänk på att många butiker använder sig av växtskyddsmedel, leta efter ätbart-symbolen!
  • Var inte rädd för att skörda citronerna och använda dem i matlagningen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar