Edens lustgård

På nio år har den lilla igenvuxna skogstomten förvandlats till en prunkande oas.


I Grödinge finns <!-- title --></picture>.”><br />
<strong>Tomten ligger högt </strong>med utsikt över hästhagar och åkrar. Den branta slänten passade perfekt för en bäck med små vattenfall som mynnar ut i dammen.</p>
<p>Vid huset växer vitbrokig flamingolönn, pilträdet till höger har belysning även sommartid. Till vänster på huset ligger uterummet som används flitigt året om.</p>
<p>När Tudde och Nicke flyttade in i sitt hus i Grödinge, utanför Södertälje, för nio år sedan, kunde man inte se huset från vägen för all sly. Tomten var helt igenvuxen, stora granar skuggade huset och de branta slänterna runt om var fulla av ogräs. Men de såg möjligheterna. Idag prunkar där ett Eden i miniatyr.</p>
<h2><strong>Intresse ger kraft och ork</strong></h2>
<p>Tomten är på drygt 4000 kvadratmeter, och de har själva röjt, forslat bort sten, planerat och planterat allting.</p>
<p>– Samtidigt som vi anlade trädgården öppnade vi även vårt Café, Rosenhill. Så här i efterhand är det svårt att förstå hur vi orkade, säger Nicke.</p>
<p>Nicke har alltid haft ett stort trädgårdsintresse.</p>
<p>– Det är sjukt egentligen, jag var inte Guds bästa barn när jag var tonåring, men till skillnad från de andra grabbarna som snattade cigg och blåkörde trimmade mopeder så snodde jag växter!</p>
<picture><source media= Många, många timmars tungt arbete ligger bakom slutreslutatet. Här har man kommit en bit på väg och röjt all sly och börjat planera tomten.

Stora, saftiga persikor

Man får hoppas att allt detta nu är glömt och preskriberat, och när man ser vad Nicke tillsammans med Tudde gjort av den näst intill omöjliga skogstomten borde trädgårdsmästaren hemma i Dalarna ha lätt att förlåta. Där det förut bara var granar, sly, sten och kladdig lerjord, prunkar idag en fantastisk lustgård med persikoträd, små vattenfall i en porlande bäck och en damm där både exotiska fiskar och näckrosor trivs.


Persikoträdet, av sorten ”Frost”
var ett experiment som föll mycket väl ut. Frukterna är stora och saftiga och trots att trädet inte är mer än fyra år är det redan nära tre meter högt och gav förra året ett trettiotal frukter.

På bara fyra år har persikoträdet blivit nära tre meter högt och gav förra året ett trettiotal stora, saftiga frukter.

Mycket mer än vattenblänk

– Men dammen är det allra bästa med trädgården, säger Nicke. Det är något speciellt med vatten, människan mår bra med vatten i sin närhet. Och utan ljudet från den porlande bäcken blir trädgården en helt annan.

– Den är så mycket mer än bara ett vattenblänk. En damm drar till sig massor av djur, som till exempel salamandrar, grodor, trollsländor och fjärilar, vilket ger en levande trädgård. Dessutom trivs alla växter intill den och när vi rensar filtret, ett par gånger varje sommar, lägger vi ut slammet i rabatterna, det ger fantastiskt bra näring.

Ett bra reningssystem är ett måste för att dammen ska hålla sig klar och fri från alger. Just det här reningsverket är dessutom försedd med ultravioletta strålar som slår sönder algerna innan de hunnit föröka sig. Den klättrande humlen på ställningen tvärs över vattnet gör att solinstrålningen minskar, vilket också hindrar algtillväxt.

– Dessutom skyddar den mot hägerns knivskarpa blick så att fiskarna får vara ifred, tillägger Nicke.

I dammen trivs koikarpar och guldfiskar som övervintrar i en djuphåla. Idag ska de få en ny kompis i slöjstjärten Bengt som Nicke lovat ta hand om. I förgrunden rosenflockel och vitbrokig flamingolönn. Dammen är trädgårdens hjärta och där trivs vita näckrosor, kaveldun, funkia och olika lijeväxter. Att lägga sten i kanterna på dammen är smart ur barnsäkerhetssynpunkt, då blir den mer långgrund.

Vilda belysningsidéer

Men det är inte bara vilda fåglar som kan vara farliga för guld- och koifiskarna i dammen. Tuddes passion för belysning höll på att ta kål på hela beståndet.

– Jag satt och tittade ned i vattnet när plötsligt en guldfisk kom flytande på rygg, berättar Nicke. Strax därpå gled även en padda förbi med onaturligt stela lemmar och glasartad blick. När jag böjde mig ned för att plocka upp den ur vattnet fick jag världens stöt! Jag ropade på Tudde som slog av strömmen, mixtrade lite med några kablar och sedan bad mig sticka ned handen och prova igen!

– Äsch, man mår bara bra av att få sig en liten elchock ibland, skämtar Tudde, men har med tiden insett att han kanske främst ska koncentrera sig på idéerna, och låta en elektriker sköta installationerna.

– De flesta svenskar tycker att utomhusbelysning bara är något för vinterhalvåret, men hos oss glimmar det av blå lysdioder i pilträden även på sommaren.  

Alltid nya projekt

Även om dammen är hjärtat i trädgården, pågår hela tiden andra projekt på resten av tomten. I år har växthuset fått stå tillbaka för annat, men trots det dignar vinrankorna av djuplila klasar som exploderar av sötma i munnen. Värre är det med bifftomaterna som har fått ohyra.

Druvorna har inte farit illa trots att skötseln av växthuset i år fick prioriteras bort. Sorten heter ”Zilga” och går även bra att odla utomhus i skyddat läge, upp till zon 4-5.

¤fotoserie¤

– Växthuset ska vi ta tag i nästa år, försäkrar Nicke. Dessutom ska en liten kryddhörna anläggas vid den soligaste husknuten, fler gammeldags rosor införskaffas, en häck planteras, en trappa gjutas, dammen grävas lite större…

Så lyckas du med persikor

I Sverige är det främst två sorter som fungerar, ”Annahelena” och ”Frost”, den sistnämnda är mest tålig och kan vara härdig upp till zon 5 om man spaljerar den i ett skyddat läge.

Persikor behöver värme för att trivas, uterum eller växthus ökar chanserna att lyckas betydligt. Men skyddad, gärna mot en vägg kan man mycket väl lyckas även ute i trädgården, i alla fall i landets södra delar. Men är våren kall måste man skydda blommorna för frost genom att täcka med duk eller säckväv.

Jorden ska vara väldränerad, med lätt lera i, det är viktigt så att rötterna inte blir stående i kall, blöt jord. En giva benmjöl och lite kompost på hösten är den enda näring som brukar behövas. För att vara säker på att få frukt bör du hjälpa till med pollineringen. Tag en liten pensel och pensla mellan blommorna när de är utslagna. Eftersom inte alla blommor blommar samtidigt bör du göra detta flera gånger med några dagars mellanrum.

Persikor är tyvärr ganska mottagliga för sjukdomar, särskilt krussjuka. Drabbas du så plocka genast bort alla angripna blad du ser, och spraya med exempelvis ”Kukulus”, så kan du stoppa spridningen.

Allt enligt Vi i villas trädgårdsexpert Ylva Landerholm.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar