Fina former

Fixa formklippningen med häcksax, sekatör - och lämpliga buskar!


Buxbom

Den mest populära busken för figurklippning är nog buxbom – i alla fall i de sydligaste delarna av landet. Bästa tidpunkten för klippning är på högsommaren och hösten, innan frosten kommit.

Handklippning är att föredra, eftersom bladen får fransiga kanter när man klipper med en elektrisk häcksax. Det är skonsammare mot busken att klippa lite och ofta istället för att kapa rejält vid ett enda tillfälle.

Förutom till figurklippning används buxbom till låga häckar. I herrgårds- och slottsträdgårdar har den en lång tradition och planterades ofta i ett mönster, som skulle påminna om ett broderi eller en persisk matta. Den är vacker såväl under sommaren, som när snön färgar den vit.

Praktfull blodbok, har löven kvar större delen av vintern.

Klipp till! Geometrisk form på avenbok.


Liguster
växer fort.

Idegran

Idegranen hör till de tacksammaste, vintergröna buskarna att klippa. Den är tålig, lättodlad och trivs även i skugga, bara jorden är väldränerad. Salt tål den inte, så det är olämpligt att plantera idegran utmed en väg, där det sprids vägsalt. Busken är giftig, med undantag av fruktköttet runt fröna.

För att undvika att snön lägger sig på toppen av häcken och knäcker grenar, kan man klippa sluttande hörn.

Idegran tål att klippas kraftigt, men det är viktigt, att det finns gröna barr under beskärningsstället. Ibland behöver en gammal, risig häck förnyas. Den bästa tiden att göra det på är i maj eller september.

Vid föryngring ska man klippa ner idegranen ännu hårdare. Först klipper man ner en tredjedel av höjden och sedan en tredjedel av ena sidan. Den andra sidan måste lämnas grön. Sedan ska det gå tre år, med gödsling varje år, innan den andra sidan också klipps. Det gäller att ha en långsiktig planering!

Järnek är en vintergrön buske – här rundklippt.


Idegranen är lättodlad
och trivs både i sol och skugga.

Liguster

Liguster kan behandlas precis som buxbom. Men den växer mycket snabbare och behöver därför klippas två till tre gånger per sommar. Av tradition brukar den användas när man vill ha höga och smala häckar. Eftersom den går bra att maskinklippa, är en ligusterhäck inte så arbetskrävande som en häck med buxbom.
Det finns både lövfällande och vintergröna sorter av liguster. Växtsättet är upprätt och den tål att klippas hårt till en smal häck.

Heta tips!

• För de vintergröna buskarna och träden kan våren innebära många påfrestningar. Det värsta är när solen lyser starkt på dagen och sätter igång livsprocesserna och temperaturen sedan sjunker en bit under nollan under natten. En ytterligare påfrestning är stark blåst.

• För att skydda buskar som buxbom och järnek kan man göra vindskydd av säckväv, som bör sättas upp redan i januari. Lämna ett luftrum mellan busken och väven.

• En annan åtgärd är att kupa upp rejält med sand eller löv, gärna från bok eller ek, över rotsystemet. Det är den delen av växten som är mest frostkänslig.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar