Samtidigt som man inte får störa sina grannar, så måste grannarna tåla en viss störning. Det blir ofta en fråga om avvägning. Regel nummer ett är alltid att prata med vederbörande. Det är ju tyvärr inte alltid det hjälper och då finns fler vägar att gå, lite beroende av vad det gäller.
Är det fråga om en allvarlig störning är det polisen du ska vända dig till. – Vi åker ut om den anmälande beskriver det som bråk, fylla eller ibland för att be någon dra ned volymen – även om det inte hör till vanligheterna i villaområden, säger Kjell Lindgren, pressinformatör på Polisen i Stockholm.
Många irriterar sig också på lösspringande katter. Det kan finnas kommunala regler som bara gäller i din kommun. Ring och kolla vilka krav som ställs på kattägarna där just du bor.Huskurer som kaffesump och citron i rabatterna eller elektroniska kattskrämmor kan hjälpa. Lagen säger att villaägare ska sköta om sin tomt. Om din granne inte gör det kan du klaga hos byggnadsnämnden och de i sin tur kan kräva att grannen snyggar till tomten. För att byggnadsnämnden ska kunna kräva detta ska tomtens skick innebära en olägenhet för omgivningen. Läs mer på www.omboende.se och på viivilla.se där du kan diskutera med andra villaägare i vårt forum.
Isabel Areskoug Jantzen, advokat och juridisk expert Vi i Villa svarar på frågan:
Kan jag ta bort grannväxter som stör?
– Träd och rötter från grannens tomt som växer in på din egen tomt får du åtgärda, om du först låtit påtala problemet för trädägaren. Men du får inte klippa så illa att trädet dör- då blir det skadegörelse.