Gröna tomater? Det här kan du göra med dem!

Vad ska man göra på hösten med tomaterna som fortfarande är gröna och omogna? Om du letar efter smakupplevelser kan du använda gröna tomater i matlagningen. Här får du goda recept på både stekta gröna tomater och inlagda gröna tomater.


Läs också: 10 knep för att lyckas med tomater i växthus

Gör gröna tomater mogna

Lägg de gröna tomaterna tillsammans med äpplen, linda in dem i tidningspapper eller häng upp tomaterna i en tvättlina i källaren. Det finns många bra tips om hur du får grönsaken att mogna. Det är dock långt ifrån säkert att de kommer att smaka som tomaterna som mognat i värmen i växthuset.

Det var de tråkiga nyheterna. Den goda nyheten är att omogna tomater kan användas i många olika goda rätter.

Använd dem i maten

De gröna tomaterna har en mycket sur smak, just på grund av att de inte hunnit mogna ordentligt. Därför passar de inte till alla rätter. Men grön tomatchutney, inlagda och stekta gröna tomater är tre tips på hur man kan använda dem på ett bra välsmakande sätt.

Gröna tomatsorter

Det finns även tomatsorter som är gröna när de är mogna. Bland annat är sorten Green Zebra populär – både för att den ser bra ut med sin gröna färg och sina zebraränder och så har den en sur smak av citrus men med en antydan av sötma. Andra gröna tomatsorter är Green grape, som är en slags grön körsbärstomat och Lime green, som har en mycket kraftfull tomatsmak.

Gröna tomater

Gröna tomater redo att användas.

Ät i små mängder

Gröna tomater innehåller toxinet alfa-tomatin och det är lätt att tänka att det därför är skadligt att äta dem. År 2004 uppgav dock det danska livsmedelsverket att det inte var skadligt att äta gröna tomater, eftersom nivån av alfa-tomatin är relativt låg. Det rekommenderas dock inte att äta dem i stora mängder eftersom det kan orsaka magproblem.

Recept: Så lagar du stekta gröna tomater

En av läsarna på danska Vi i Villa har delat med sig av det här receptet. Tack till Regitze Birketoft.

Det här behöver du: 

  • 3 gröna tomater
  • 2-3 ägg
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl ströbröd
  • Salt, peppar och paprikapulver efter smak
  • Olja till stekning

Gör så här: 

  1. Sätt en stekpanna på trean-fyran (inte varmare – för då bränner det) – låt den stå medan du arbetar så blir den varm utan att bränna.
  2. Vispa 2-3 ägg i en djup tallrik
  3. Blanda 1 dl mjöl och 1 dl ströbröd med salt, peppar och paprikapulver efter smak (det ska vara rikligt med salt)
  4. Skär gröna bifftomater i cirka 1 cm tjocka skivor – 3 tomater passar vanligtvis bra till mängden panering.
  5. Tomatskivorna vänds i ströbröd/mjöl, sedan i ägg, i ströbröd, i ägg igen och slutligen i ströbröd (2 gånger i ägg och 3 gånger ströbröd). Det blir ett underbart tjockt lager panering (man kan ta mindre om skivorna är tunnare)
  6. Smält smöret i stekpannan och stek tills paneringen är fast och har fått fin färg – det är ett tjockt lager så det måste stekas länge på trean-fyran (inte varmare än så) – antagligen cirka 6-7 minuter per sida.
Panerade stekta gröna tomater

Frasiga stekta gröna tomater 

Recept: Så gör du syltade gröna tomater

Smakar bra till stekt kött eller stekt fisk.

Det här behöver du: 

  • 1 kg gröna omogna tomater
  • Salt
  • 3/4 l vatten
  • 3/4 l vinäger

Till lagen: 

  • 1/2 l vitvinsvinäger
  • 600 g socker
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 2 torkade chili

Gör så här: 

  1. Skölj tomaterna och skär bort stjälken.
  2. Gnid sedan in tomaterna med salt och låt de sedan dra en dag i rumstemperatur.
  3. Torka bort saltet från tomaterna och koka dem i cirka 3 minuter i vatten och vinäger.
  4. Ta upp tomaterna och skölj dem omedelbart i kallt vatten. Koka upp vitvinsvinäger, socker och kryddor, tillsätt tomaterna och koka i omkring 5 minuter.
  5. Skölj syltburken med Atamon, fyll den med tomater och lag och förslut.

Recept av Gitte Heidi Rasmussen.

Läs också: Insektshotell – Ge insekterna ett ställe att bo på i din trädgård

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar