Gunnels 10 gröna tips

Vad tycker trädgårdsexperterna är det viktigaste i en trädgård? I en artikelserie delar tre av våra mest kända och folkkära trädgårdsprofiler med sig av sina erfarenheter. Här är det Gunnel Carlson som ger Vi i Villas läsare sina bästa trädgårdstips.


Foto: Birger Lallo

1. Tidig vår är bästa tiden att sätta lök! Låter det bakvänt? Nej, faktiskt inte när det gäller snödroppar och snöklockor. De tar sig allra bäst om de är riktigt färska. Om du inte kan få tag på lökar ”in the green” som det heter när man köper dem nyuppgrävda så fråga vänner, grannar eller arbetskamrater om någon har gott om lök i trädgården att dela med sig av.

2. Ta in trädgården tidigt. När scilla, luktvioler och andra vårlökar börjar blomma så gräv upp dem! Eller i alla fall några stycken av dem, sätt dem i en fin lerkruka och ta in och njut av våren inomhus. När blommorna vissnar så kan de enkelt grävas ner i rabatten igen.

3. Ta reda på vad som trivs bäst i just din trädgård. Cykla eller gå en runda i närmaste grannskapet och kika över grannarnas staket. För det som trivs i grannträdgårdarnas klimat och jordmån går ganska säkert även hos dig. Blommar det många magnolior just i dina kvarter så var säker på att de kommer att växa bra också i din trädgård!

4. Var inte rädd för att testa. Det är inte hela världen om en växt inte klarar sig. Och går det inte vid första försöket, så går det kanske andra eller tredje gången.

5. Växter är också minnen av människor och platser. Dela med dig av dina egna plantor. Sår du för många sommarblommor så ge bort. Får du perenner över när du delar så skänk bort lite till grannen. Då lever både du och växterna vidare på nya platser.

6. Återanvänd. Mycket ris blir det på våren när buskarna ska putsas och bli vårfina. Mycket ris behövs det när du sår blomsterbönor, sockerärtor eller luktärtor. Då kan du återanvända det nedklippta och slipper fylla komposten med kvistarna.

7. Allt går att odla i. Tomma konservburkar, uttjänta cykelkorgar, gamla apelsinlådor, zinkhinkar och rostiga grytor, fungerar som odlingslådor. Leta på vinden, i källaren eller på loppisen, du hittar garanterat användbara prylar som du kan hälla jord och så frö i.

8. Det är lätt att ta sticklingar! Samtidigt som du beskär pelargonen eller toppar krukväxterna så kan du få en mängd nya plantor. Stick toppskotten direkt i såjord, vattna och sätt en plastpåse över krukan så skapar du ett miniväxthus och goda förutsättningar för sticklingarna att rota sig.

9. Använd tidningar. Mycket ogräs och gamla tidningar är faktiskt en utmärkt kombination. När du ska gräva en ny rabatt eller ett nytt odlingsland så se först till så att alla ogräsrötter är borta. Täck sedan ytan med gamla tidningar. Ganska tätt ska det vara. Häll på planteringsjorden och så eller sätt. Tidningarna håller undan ogräset. När pappret sedan förmultnat ska plantorna förhoppningsvis av egen kraft stå emot ogräset.

10. Till sist: glöm inte att ha roligt i trädgården. Gör aldrig något som inte känns bra. Trädgården är din egen lilla plätt på jorden där bara du bestämmer och där ska det vara roligt att vara, hela tiden!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar