
Hög- eller lågväxande?
Det gäller att tänka igenom vilken funktion häcken ska ha innan du bestämmer dig för vilken busksort du ska välja. Ibland kan det vara bra med en högväxande häck exempelvis för att skapa lä och insynsskydd. Den lilla radhustäppan känns kanske instängd om den omsluts av en hög och yvig häck. Här passar det kanske bättre med lågväxande buskar. De ger en tydlig markering var tomtens gränser går, men ser samtidigt inbjudande och välkomnande ut. Människor som passerar trädgården kan titta på växterna i trädgården innanför och husets invånare har fortfarande synlig kontakt med omvärlden.
Hur ofta vill du klippa?
Det gäller också att ta ställning till om häcken ska ha ett strikt utseende och klippas eller vara friväxande. Väljer du det sistnämnda slipper du en hel del jobb eftersom en klippt häck ska trimmas ett par gånger om året för att bli tät och fin. Det är dock viktigt att tänka på att många busksorter blommar på fjolårsveden. En häck som klipps regelbundet blommar sparsamt eller kanske inte alls beroende på hur hårt du går fram med saxen. Vad du till sist väljer beror helt på din egen smak och vad som passar bäst in i trädgårdens övriga design. En strikt välklippt häck blir tät och fungerar utmärkt som en stoppande barriär vilket innebär mindre risk för att barn och husdjur ska springa mellan buskarna. En välklippt häck kan också ge fin kontrast till trädgårdens övriga friväxande buskar och träd.
Den friväxande häcken kommer med all sannolikhet att blomma rikligare och den ger också ett mer naturligt intryck. Med tiden kan dock även den friväxande häcken behöva tuktas.