Höstsprakande buskar

Fler höstsprakande buskar samt Lisa Winnerlids bästa planteringsråd följer här.


– Var noga vid inköpet: en buske bör ha fyra-fem friska välväxta grenar.

– Låt rotklumpen stå nedsänkt i vatten medan du gör i ordning växtstället.

– Gropen bör vara dubbelt så djup och bred som rotklumpen. Luckra upp jorden i botten av den och bottna den med grus eller småsten.

– Ta reda på artens krav på jord. Som regel gäller att hård lerjord förbättras med grus och starkt sandig jord med lera. Gödsla inte jorden runt rotsystemet. Lägg istället brunnen kompost ovanpå jordytan runt rotsystemet.

– Täck med ett lager höstlöv, som under vintern förmultnar till fin mylla. Gödsla först till våren.

– Rådjursproblem? Skydda unga träds stammar. Rådjursbockar älskar att feja sina horn mot dem, vilket allvarligt skadar barken.

– OBS! Azaleor är undantagna från höstplantering, de ska planteras på senvåren. De är surjordsväxter med speciella krav på jordmånen. Detsamma gäller hortensior som i kalla zoner bör vårplanteras.


Koreansk berberis
, Berberis koreana: En av de mest effektfulla arterna i berberis-släktet, som alltid bjuder på fina höstskådespel i orange toner. Koreansk berberis är vacker hela säsongen med sitt eleganta växtsätt. Blommar på försommaren med gula mimosalika små bollar. Zon 5. All berberis är giftig, ingenting för småbarnsfamiljen alltså.
Hortensia
Ett släkte som utmärker sig för sina praktfulla höstblommor, som även i torkat tillstånd på vintern är dekorativa. En klassiker är syrenhortensia, Hydrangea paniculata ’Grandiflora’ som kallas höstsyren på grund av sina syrenlika gräddvita, rosarodnande blomklasar som kan bli 30 cm långa. Zon 5. Den magnifika vidjehortensian, Hydrangea arborescens ’Annabelle’ har från juli till in i oktober enorma runda vita blombollar. Utsökt som solitär och låg häck. Zon 4.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar