Julstjärna – här är de 4 bästa tipsen för att lyckas!

Hur sköter du din julstjärna på bästa sätt? Här är fyra tips på hur du får den att glänsa så länge som möjligt. 


  1. När du köper en julstjärna – se till att de små gröngula blommorna är i knopp (och inte bruna eller avfallna). 
  2. Undvik väldigt blöta eller torra exemplar – och välj aldrig sådana som stått utomhus eller i drag! Julstjärnor är väldigt köldkänsliga och kyla får dem att tappa bladen. Slå in julstjärnan ordentligt i papper i butiken och transportera hem den snabbt. 

  1. Placera julstjärnan ljust, men inte i direkt solljus, och i rumstemperatur, så undvik att ställa den vid tidvis öppna fönster och under 15 grader varmt. Etylengas från färsk frukt tål den inte heller!

  2. Vattna lagom mycket! För mycket vatten kan få rötterna att ruttna och bladen att gulna och falla. Torka kan också få blomman att förlora sina blad. Använd fingervarmt vatten för att inte kyla ner växten, och häll bort överskottsvattnet från krukan.

  3. Att få julstjärnan att blomma om är ganska svårt, men den kan ändå vara fin som en grön krukväxt. De kan växa sig ganska stora, så plantera om den i en större kruka med ny jord till våren, och klipp av de gamla blomställningarna. (Undvik att få växtsaften på dig då den irriterar huden). Blomsternäring behövs inte under blomningen, men därefter en gång i månaden. 

 

Visste du att? 

  • Julstjärnan härstammar från Mexiko och i det vilda är det en buske som kan bli flera meter hög. 

  • Julstjärnans vetenskapliga namn är Euphorbia pulcherrima och pulcherrima betyder att den är “mycket vacker”. 

  • Precis som andra växter i törelfamiljen har julstjärnan giftig växtsaft, men den är inte dödlig, utan får man den i sig kan man bli lite illamående och få kräkningar. 

Källa: Odla.nu

Höststjärnan är en variant på julstjärnan som säljs tidigare på säsongen. Den finns i många härliga färger såsom rosa, kanelbrun och aprikos och sköts på samma sätt som julstjärnan.


Läs också: Så lyckas du med pioner

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar