Just nu i trädgården – februari 2010

Ett frostigt landskap kan vara bedövande vackert, men det är inte särskilt barmhärtigt mot trädgårdens växter.


Om det inte är någon snö mår växter bättre av att lite ”skräp” ligger kvar som skydd i rabatterna. Februari brukar också vara årets kallaste månad. Det är nu som fåglarna blir gladast av att man hänger ut fröautomater eller äpplen och andra godsaker i träden. Det ger dem ett välbehövligt energitillskott.

Vårlökar i kruka

Ett alternativ till att sätta vårlökar i vas är att ställa en kruka med färdigdrivna lökar i fönstret eller på bordet. Narcisser ger inte bara en generös blomning, de doftar också vår. När blomningen är över kan man ställa krukan med lökarna på ett svalt utrymme. När våren därute kommit tillräckligt långt och tjälen släppt kan man gräva ner lökarna i trädgården och njuta av dem många gånger om. Så kan man göra med de flesta lökar i kruka. Hyacinter däremot kan se lite spinkiga ut när de blommar igen.

Skäm bort dig

Njut av ett fång krispiga tulpaner i vas. Februari är den månad då det finns flest tulpaner att välja bland. Blanda gärna olika sorter med varierande färg och form på blomman. Det kan vara de med dubbla blommor, de med enkla blommor, papegojtulpaner eller fransblommiga sorter. Ge stjälkarna nya snittytor innan de sätts i vasen. Låt sedan tulpanerna stå och dra upp det kalla vattnet med pappret kvar så de hinner få stadga innan de arrangeras. Då håller de sig raka och fina längre. Blanda gärna med fler av vårens snittblommor. Det kan vara ranunkler, ginst eller drivna kvistar av körsbär.

Vårfräscha krukväxter

Förnya gärna fönsterbrädan med blommande krukväxter i blonda färgtoner så ser det ljusare ut. Det ger en illusion av vår. Det kan vara vivor i olika färger, engelska pelargoner eller saintpaulia i färger som vitt, rosa eller blekblått. En av mina favoriter är fönstervivan. Trots att den är törstig blommar den länge. Får den för lite vatten slokar den ögonblickligen, men reser sig lika snabbt när den fått sig en slurk. Vanliga färger är vitt, blått och rosa. En annan skönhet med vårkänsla är hortensian, också den lika törstig.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar