Just nu i trädgården januari-06

När julen är överstökad börjar man längta efter den vår som sakta men säkert är i antågande. Ett sätt att få vårkänning är att sätta några färdigdrivna lökar i kruka på en plats som syns.


Det kan vara på vardagsrumsbordet, matbordet eller på nattduksbordet, så att det är det första på morgonen och det sista på kvällen som du vilar ögonen på.

Ta hand om julblommorna

Bara för att julen är över behöver det inte betyda att julblommornas liv är slut. Ge dem i stället en andra chans. Azalean kan blomma länge och återkommer ofta med ett andra flor senare på säsongen, bara man ser till att den inte torkar ut och får stå lite svalare.

Amaryllislökarna kan sparas. Sätt ut dem i trädgården till sommaren, låt dem vila till hösten och väck dem sedan så de blommar lagom till nästa jul. Man kan också spara hyacintlökarna. Lägg dem svalt och torrt och gräv ner dem i jorden så snart det går att gräva.

Visserligen blir de inte lika fina som vid första blomningen utan påminner mer om den vilda hyacinten med en glesare blomning.

Amaryllis. 

 

Planera frösådden

Redan nu finns de första frökatalogerna att beställa. Man kan antingen beställa kataloger via telefon eller kanske enklast över nätet. Här är adresser på fröfirmor med postorder som har ett bra sortiment:

Impecta Handels
0150-923 31
www.impecta.se
 
Rockdala Handelsträdgård (Plantsof Distinction)
08-500 315 88 www.rockdala.com 

Rara Växter, 08-714 85 75
www.raravaxter.com 

Runåbergs Fröer
(mest grönsaker)
0303-77 7140
www.runabergsfroer.se

Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik (Thompson & Morgan, Johnson’s och Unwins), 046-12 17 55
www.lillafiskaregatans-tradgardsbutik.se

Vårblommor. De allra första fröerna, med lång utvecklingstid, ska sås snart. Dit hör bland annat kardon men också jätteverbena och penséer.

Inspirerande läsning i soffhörnan

 

För att få idéer och tips finns många trädgårdsböcker att inspireras av. Under sommaren och hösten 2005 kom flera bra trädgårdsböcker.

Böcker. Trädgården vid Drömmens
av Sten och Katarina Dunér. Prisma.
Det här är berättelsen om hur en skogsglänta i den djupaste småländska granskogen sakta men säkert förvandlas till en osannolik och vacker trädgård. Här ryms såväl köksträdgård och bersåer som vild naturträdgård. Pris cirka 370 kronor.

Trädgårdens golv – marktäckande växter och markbeläggningar
av Christina Ilminge. Prisma.
Boken tar upp olika kombinationer av växter och material för att täcka marken istället för gräsmatta. En matnyttig bok med massor av tips på bra växter och i vilka lägen de trivs. Pris cirka 340 kronor.

Vildros och kaprifol
av Torsten Wallin. Albert Bonniers Förlag.
En bildskön och inspirerande bok om hur författaren steg för steg anlägger sin egen trädgård i Stockholms yttre skärgård. Boken ger många tips om hur man skapar en naturnära trädgård, allt från klipphällar till alkärr. Pris cirka 340 kronor.

Vår trädgårdsbok
av Christel Kvant och Inger Palmstierna. Prisma.
En bibel som tar upp det mesta som rör trädgård. Den innehåller trädgårdsplanering, växtval, hur man skapar ett rum, nyttoträdgården och växtvård. Passar för större delen av Sverige. Pris cirka 495 kronor.

Allt om Trädgård. Natur och Kultur
av Marie och Björn Hansson med flera.
Bibel nr 2 som kom förra året. Den är precis lika heltäckande som Vår trädgårdsbok, man kan läsa om nästan allt som rör trädgård. Däremot saknas tips för norra Sverige. Pris cirka 570 kronor. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar