Just nu i trädgården – juni 2008

Det växer så det knakar. Grönskan känns frisk och ren, och försommarblomningen är som mest praktfull.


Nu blommar många nävor och andra försommarskira perenner. I slutet av månaden börjar alla rosor och luktpioner slå ut och sprider en doft som få växter kan mäta sig med. Ett sätt att få naturen inpå knuten är att plantera perenner med ”vild look”.  Förutom nävorna finns också blekklöver. Bägge har vilda släktingar som är vanliga i naturen.

Pyssla om rabatterna

Plocka gärna bort vissna blommor så ser växterna vackrare ut. Knipsa också av frökapslarna på lökväxterna. Då får de mer kraft att komma igen nästa vår. Ta bilder på rabatterna innan lökarna försvunnit helt. Då blir det lättare att komma ihåg var man ska sätta lökarna i höst. Beskär gärna vårblommande buskar direkt efter blomningen. Då blir man inte snuvad på blomning nästa vår.

De vackraste växtstöden tillverkar man själv av vad trädgården har att ge.

Ge stöd åt perenner

Ordna stöd åt höga perenner. Visst finns det färdiga stöd i handeln men det blir nästan snyggast med de stöd man tillverkar själv av vidjor efter beskärningen. Ibland kan det räcka med att man sticker ner en lätt förgrenad kvist från en buske eller ett träd och stöttar upp perenner eller buskar. Både praktiskt och diskret.

Varmare klimat

De senaste årens varmare klimat har gjort att vi nästan fått engelska vintrar. Nu har man pratat om att ändra zonindelningen. Vore det inte enklare att ända zonangivelserna på växterna, kan man tycka. Hur som helst ska man ta zonindelningen med en nypa salt. Se det som en fingervisning. Det är fler faktorer som styr än geografisk läge.

Se till att jorden kring frösådderna hålls fuktig.

Vattna när det behövs

Vattna nyplanterade växter och frösådder när naturen själv inte vattnar. Gödsla perenner och buskar fram till midsommar. Sedan gödslar man bara sommarblommor som ska vara fina hela säsongen och inte behöver varva ner inför vintervilan.

Sköt om köksträdgården

Sätt ut förkultiverade plantor nu när risken för nattfrost är över.

Fortsätt rensa ogräs men gallra också de frösådder som kommit upp, så plantorna inte växer för tätt. Dags att kupa potatisen. Plantera också ut förkultiverade plantor. Tänk på att avhärda dem först så omställningen inte blir för stor. Om du inte förodlat själv finns mängder av plantor att köpa i trädgårdsbutikerna.
Sätt ut förkultiverade plantor nu när risken för nattfrost är över.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar