Just nu i trädgården – juni

Allt växer så att det knakar och trädgården har fått som en omstart. Nu är det dags att flytta ut i trädgården och njuta av den spirande försommargrönskan. 

Juni är årets fräschaste månad. Grönskan spirar och perennerna har en kompakt och fin form. Nu ser ALLA trädgårdar vackra ut. Det känns som om någon tryckt på ”refresh”-knappen. Borta är högbenta perenner och gula, trötta gräsmattor. Det är som att börja på nytt – också mentalt. 

Jag tror både växterna och vi behöver den här vintervilan för att älska att arbeta i trädgården så mycket som vi gör. Det är inte samma sak att bo i ett land med evig grönska. Jag vet. Jag har provat att bo på en plats där en vinterdag mest påminde om en kylig sommardag. Oj vad jag saknade årstidernas växlingar. Det jag saknade allra mest var juni månads friska försommargrönska och midsommarkransar av ängsblommor. Jag kom på mig själv med att gå och nynna på sommarvisan ”Du lindar av olvon” när jag besökte den botaniska trädgården med olvon i full blom.

Det gäller att se tjusningen i de olika årtiderna. Det är dvalan som gör att vi älskar försommaren över allt annat. Som med det mesta – för mycket av det goda kan bli väldigt tråkigt i långa loppet. 

Glöm nu inte att stanna upp och njuta av trädgården. Snart blommar alla nävor och även vårt vilda midsommarblomster. Visst kräver ogräset vår uppmärksamhet, men allt blir mycket trevligare om man blundar en stund och bara känner doften av blommande syren och kaprifol.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar