Just nu i trädgården – mars -09

Möt våren inne och ute.


Påskliljor säljs ofta knippevis.

Njut av trädens svällande knoppar och de första vårblommorna som lyser bland fjolårets vissna växtdelar. Sätt gärna ett fång av solgula påskliljor i vas mitt på bordet. De inte bara lyser upp utan sprider också en härlig doft av vår.

Ge växterna en bra start

Nu är det hög tid att plantera om krukväxterna. Inte bara fönsterbrädans krukväxter utan också de pelargoner och fuchsior som står i vinterhärbärget.

Om man använder blomjord som redan är utblandad med minileca blir jorden luftigare och bättre för rötterna. Näringen i jorden räcker bara i början. Sedan behöver de näringsvattnas regelbundet.

Klippte du inte ner de övervintrande växterna i höstas – gör det nu. Men klipp bara de som blivit fula i formen eller så ranka att de lätt kan tippa. Det kan vara vackert att låta pelargoner behålla sin naturliga form.

Pastell i fönstret

 

Njut av pastelligt blommande krukväxteri fönstret eller på bordet.

I vår är trenden karamellig, pastellig och med lekfullhet som motpol till dystra konjunkturrapporter. Det finns många krukväxter i läckra pastelltoner som ger en uppiggande vårkänsla i fönstret. Det är inte bara pelargoner utan många andra som exempelvis kornettblomma och begonia. Särskilt förföriska är begonior med fyllda rosenrosa blommor.

Piffa till fönstren

 

Gröna bladväxter som ormbunkar blir en bra stomme i fönstret.

Satsa inte bara på blommigt utan använd gröna växter som bas. Komplettera sedan med blommande växter. Det ger ett lummigare och vackrare fönster som också byter karaktär under året. Många krukväxter är vackrast när de blommar och kan se lite oansenliga ut innan de blommar igen. Med en bas av bladväxter ser det alltid frodigt ut på fönsterbrädan.

Tittar upp i gräset

 

De första vårlökarna tittar fram i gräsmatta och rabatter.

Kratta inte i onödan om det finns lökar i gräset. Det är så lätt att skada knopparna med räfsan. Plocka gärna in vårblommor och sätt i en vas eller en äggkopp för de allra minsta. När blomningen är över måste lökarnas blad få vissna ner i lugn och ro så de får kraft att komma tillbaka nästa vår.

 

Grönt året om

Om man har en vintergrön stomme i trädgården har man en vacker trädgård också under snöfattiga vintrar. En nyutkommen bok, ”Grön trädgård året om” av landskapsarkitekten Christina Ilminge, tar upp trädgårdens vintergröna buskar, barrväxter och perenner. Den tar även upp fleråriga prydnadsgräs. Även om de inte är vintergröna är visset halmgult gräs prytt med silvriga vippor som ett smycke vintertid. I boken får man tips och råd om vilka växter man ska välja och hur man kombinerar för bästa effekt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar