Kaxiga krukor

Visst får man vara både stolt och lite kaxig när man gjort så här fina krukor alldeles själv!


Krukor kan se ut nästan hur som helst. Från vänster målad turkos kruka med lite ”bling-bling” under den en svartvit kruka med découpage (servett från ppd/Panduro) enfärgad grön kruka med påklistade tygblommor (Panduro) upp-och-nedvänd kruka målad samt med découpage (Panduro), vit kruka klädd med blå glasmosaik från CC Höganäs, ovanpå den vit kruka med découpage (servett från Duni) längs till höger två krukor i découpage; dödskalleservetterna kommer från Pluto produkter, fuskkrackeleringen är i serien Décopatch från Panduro. Längst bak ljusgul kruka med rand i grön glasmosaik från CC Höganäs.

Snygga krukor kan bli ett lyft både i trädgården och inomhus. Ofta går det att fynda enfärgade och lite ”tråkiga” modeller billigt. Har man då bara lite fantasi kan de förvandlas till riktiga konstverk.

Att måla vanliga ytterkrukor av terrakotta är ett billigt sätt att göra dem personliga. Ska krukorna tåla att stå utomhus rekommenderar jag att du målar med fasadakrylat för trä, betong och järn.

Mosaik passar utmärkt för krukor. Antingen klär du in hela krukan, eller så sätter du till exempel bara en liten rand upptill. Använder du färdiga, fyrkantiga mosaikbitar och ska klä en rund kruka helt bör den inte var alltför liten, det är svårt annars att få färdiga mosaikbitar att fästa och följa formen. Där passar det bättre med oregelbundna bitar du klippt eller krossat själv.

Den gamla tekniken découpage (tunt papper som limmas och lackas på underlaget) blir jättefint på blomkrukor (och allt möjligt annat också; brickor, ramar, skålar – det är svårt att sluta när man väl börjat – det är både kul och enkelt!). Lacklagret skyddar mot fukt och fläckar till viss del, men dessa krukor mår bäst inomhus, eller i alla fall under tak. Du kan använda vanliga servetter eller särskilt framtagna papper som finns hos välsorterade färghandlare och hobbybutiker eller på nätet, exempelvis Panduro.

Så här gör du découpage

1. Klipp ut motivet och kontrollera att det får plats på krukan.


2. Skala försiktigt bort alla lager utom det översta på servetten.

3. Stryk krukan med ett tunt lager lim/lack där motivet ska vara. (Ska du göra flera motiv/sidor, gör en i taget).


4. Lägg servetten på plats
ovanpå limmet och tryck fast den försiktigt.

5. Låt torka ordentligt och lacka sedan minst tre gånger, låt torka mellan.


6. Färdigt!

Du behöver:

Servetter
Découpagelim/lack (samma för både lim och lackning)
Pensel/svamp
Sax 
En väl rengjord enfärgad, ljus och slät kruka.

Tips!

Ska krukorna stå ute – måla med fasadakrylat för trä, betong och järn.

Så sätter du mosaik

Små mosaikbitar (antingen eget kakel eller porslin som krossats för hand, eller köpta) är perfekta på krukor. Det enklaste är att bara sätta en rad upptill, då kan du fuska och helt strunta i att foga utan bara limma dem tätt, tätt med exempelvis Karlssons klister.

Ska du klä en hel kruka bör du däremot foga och göra jobbet ordentligt. Börja med att blanda till kakelfix och låt det svälla några minuter. Bred ut ett lager på krukan, tag en liten bit i taget. Mosaiken fäster bättre om du ”randar” fixet med tandad spackel eller en plastgaffel. Tryck sedan ned mosaikbitarna i fixet och låt torka till dagen efter. Nu är det dags att foga. Blanda fogmassan enligt anvisningarna, bred ut den över mosaiken och arbeta ned fogmassan i skarvarna med fingrarna eller till exempel en slickepott. Torka av mosaiken med en trasa. Låt härda och putsa sedan mosaiken med först fuktig och sedan torr trasa. (Utförligare beskrivning för kakelsättning, med bilder, finns i de länkade artiklarna nedan).

Så målar du

Det är viktigt att krukan är väl rengjord och fri från fett och smuts, samt att den är torr och inte kall.

Ska du bara ha den inomhus fungerar det bra med exempelvis vanlig väggfärg (inte alltför matt om den ska stå emot smuts och fukt) eller lackfärg. Ska krukorna stå utomhus rekommenderar jag fasadakrylat för trä, betong och plåt om det ska hålla. Måla gärna en bit ned på insida men inte hela insidan, krukan måste kunna släppa ut fukt någonstans.

Schabloner är smidigt om du inte vill måla mönster på fri hand, men använd inte alltför mycket eller lättflytande färg, då smiter den lätt in under plasten. Fäst schablonen helst med lite spraylim, det är enklast med fyrkantiga krukor.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar