Kickstarta trädgården!

Vår! Det är dags för en ny säsong i trädgården och den kickstartar vi med några små vårprojekt som har stor effekt, trots att insatsen är liten.


Lappa nakna fläckar på gräsmattan

Nakna fläckar på gräsmattan ser inte speciellt snyggt ut.

Det är inte ovanligt med nakna fläckar på gräsmattan efter vintern och det ser inte särskilt snyggt ut. Som tur är finns det en bra och effektiv lösning på problemet, och du ordnar lätt själv de lappar som behövs för bli av med fläckarna.

Köp ett litet paket gräsfrö – det går inte åt så mycket. Du kan så fröna direkt i den nakna jorden, men du får en snabbare och mer hållbar lösning om du gör färdiga gräslappar. De planterar du sedan ut på de nakna fläckarna. Det är ungefär samma princip som rullgräs, som kan användas när man snabbt och säkert vill skapa en ny gräsmatta.

Klippning ger styrka. Det är lätt att göra bra gräslappar. Allt du behöver är gräsfrö, fin matjord och platta lådor med hål i botten (gärna rentvättade plasttråg som det har varit t.ex. kött i). Fyll på med genomfuktad mulljord, platta till jorden lätt och så ett tunt lager gräsfrö på jorden. Tryck ner frön lite lätt och strö lite torr jord ovanpå. Gräsfrö spirar snabbt och inom kort har du en fin minigräsmatta i tråget. Vattna regelbundet och klipp gräset ett par gånger med sax eller kantklippare. Klippningen får gräset att förgrena sig, och då blir lappen tät och stark.

När lappen är klar att sättas ut, luckras jorden i den nakna fläcken upp och sedan tar du bort så mycket jord att jorden i den nyplanterade lappen hamnar på samma nivå som omgivande jord. Vattna rikligt efteråt.

Lappen växer snabbt ihop med resten av gräset och det dröjer inte länge innan det blir omöjligt att se, att det en gång fanns en naken fläck på gräsmattan.

Det är enkelt att så gräslappar i platta lådor med hål i botten.

Vattna regelbundet och klipp gräset med sax eller kantklippare.

När du har bytt ut den nakna jorden mot din lapp måste du vattna igen.

Rensa ogräs tidigt på säsongen

Det är viktigt att starta kriget mot ogräset tidigt på säsongen.

Ogräsfröna börjar spira och sprida sig i köksland och blomrabatter redan vid några få plusgrader. Därför är det viktigt att starta kriget mot de snabbväxande ogräsväxterna tidigt. För även om de ser ofarliga ut, får du inte låta dig luras. De kan tvinga dig till en hel del svettig ogräsrensning senare i sommar. Fröogräsets viktigaste vapen är förmågan att sätta hundratals frö på rekordtid. Och varje litet frö kan bli en ny ogräsväxt.

Du tjänar på att starta ogräsbekämpningen redan nu och du kan använda både fingrar och en liten hacka. Så länge ogräset inte hunnit blomstra och sätta frö kan det inte sprida sig på tomten.

Det är en förnuftig investering i tid att rensa ogräs i rabatterna redan på våren, för det är nu som perennerna sätter nya skott som senare ger skugga på marken. Ju mera skugga, desto färre ogräs dyker det upp.

I kökslandet gäller det att vara så tidigt ute som möjligt, så att du kan hacka bort ogräs ett par-tre gånger innan det är dags att så kryddväxterna. Det är mycket lättare att rensa nu än senare, för då måste du vara rädd om de späda nyttoväxterna i kökslandet.

Försök att inte sticka så djupt i marken med skyffeljärn eller hacka, för då kanske du drar upp ogräsfrön som är så starka att de spirar – och då måste du börja om från början.

Det går bra att använda både hacka och fingrar när man rensar ogräs.

Stick inte hackan för djupt i marken, då riskerar du att dra upp ogräsfrön.

Så enkelt ordnar du gratis snödroppar

Drömmer du redan nu om nästa säsongs snödroppar?

Snödropparna har blommat färdigt för i år, men drömmer du om att få många av dem nästa år, kan du säkra stor tillväxt redan nu. Enda förutsättningen är att du har i varje fall en tuva med snödroppar på tomten.

Snödroppar växer i tuvor eftersom deras lökar delar sig år efter år. Det innebär att det blir fler och fler snödroppar i tuvan och så småningom kan det finnas så många blommor i den att de får svårt att blomma.

Varje liten lök är en egen växt. Därför kan du gräva upp hela tuvan nu och dela den för då får du många växter på en gång. Snödroppar ska helst grävas upp och delas medan bladen är friska och gröna. Använd en grep och stick ner den en bit från tuvan. Lirka och tippa upp hela tuvan och dela den i små buntar, som genast grävs ner var för sig på tomten. Tänk på att de ska grävas i på samma djup som tidigare. Vattna de nyplanterade tuvorna så att rötterna får fin kontakt med jorden och låt sedan bladen vissna. Själv kan du se fram emot nästa vår, när tuva efter tuva med de fina vita snödropparna talar om att våren är på väg.

Om det skulle dyka upp ett par ensamma snödroppar, så kan du räkna med att de har sått sig själva. Snödroppar bildar frön som sår sig själva, och om du ser fröna utvecklas till en droppform ska du låta växten vara i fred. Fröformering är en annan mer långsammare väg till flera, gratis snödroppar.

Gräv upp dina snödroppar när bladen är friska och gröna.

Snödroppar kan ibland bilda frö och så sig själva.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar