5 enkla kryddväxter att odla

Kryddväxter är både dekorativa och användbara i köket, men också riktiga bi- och humlemagneter. Man kan ha glädje av dem från tidig vår till sen höst, fast de är som bäst att skörda i början av säsongen. När de sedan blommar blir fina som prydnadsväxter.

kryddväxter

Många kryddväxter hör till de mest lättodlade trädgårdsväxter man kan ha, bara platsen är solig och jorden någorlunda väldränerad. Dessutom gynnar man allehanda pollinerande insekter som formligen älskar de nektarrika blommorna.

Kryddväxter är i regel härdiga också, men det kan vara lite si och så med övervintringen längst i norr. Bor man i höga zoner eller har en kompakt lerjord kan man istället odla dem i kruka och ställa dem på balkong och uteplats.

1. Basilika Ocimum

kryddväxter basilika

En ettårig växt som är otroligt användbar i olika maträtter. Det finns många arter av basilika och ännu fler olika sorter, med varierande smak och form och färg på bladen. Vanligast är ’Genovese’ som man hittar i matbutiken. Det är den basilika vi förknippar med pesto. Vill man en liknande sort fast med gigantiska blad finns ’Mammoth’, medan ’Rubin’ har dekorativa, vinröda blad.

Odla basilika i kruka

Det är lättast att hitta ovanliga sorter som frön. Förkultivera inne under våren, i februari till maj, och låt den flytta ut efter avhärdning när det är sommar. Odla den i kruka med en humusrik, fuktighetshållande jord. Tänk på att basilika är törstigare än många andra kryddväxter.

Sköra basilikan – plocka blad

Skörda genom att plocka blad och toppskott allteftersom. Nyp av toppen ner till ett bladpar. Då vaknar slumrande skott i bladvecken och man kan fortsätta att skörda de nya skott som växer fram. På så sätt räcker plantan längre.

2. Citronmeliss Melissa officinalis

kryddväxter citronmeliss

En lättodlad, flerårig kryddväxt med citrondoftande blad. Ett äldre namn för samma växt är hjärtansfröjd. Citronmeliss trivs i de flesta jordar och lägen, och fröar gärna av sig, i alla fall i landet södra halva. Det gör att det kan dyka upp småplantor lite här och där. I norra Sverige övervintrar den inte lika bra utan man får sätta ut nya plantor varje vår. ’Aurea’ är en gulbladig sort.

Citronmellis – plantering och skötsel

Enklast är ett köpa som planta men man kan också fröså den. Citronmeliss vill helst ha ett soligt till halvskuggigt läge och en humusrik och fuktighetshållande jord.

Skörda genom att plocka bladen allteftersom under säsongen, men helst före blomning. Då har bladen bäst kvalitet. Bladen används färska, men kan också frysas eller torkas. Citronmeliss är gott till te och som dekoration på toppen av efterrätten.

Läs också: Så förodlar du hemma

3. Fransk dragon Artemisia dracunculus

Det är en flerårig växt med slanka blad. Den franska dragonen har just den där klassiska dragonaromen som smaksätter exempelvis bearnaisesås. Den blir också bra till olika fisk- och kycklingrätter och i soppor.

Det finns även rysk dragon, som är härdigare, men den har inte alls samma smak. Fransk dragon sticklingsförökas och man köper den som planta. Rysk dragon frösås men finns också som planta.

Dragon – plantering och skörd

Dragon trivs bäst i lätt väldränerad jord, på en solig plats.

Plocka blad och använd färska under sommaren eller torka i en gles korg och spara. Torkad fransk dragon har ofta en starkare smak än när den är färsk.

4. Kryddtimjan Thymus vulgaris

kryddväxter timjan

En flerårig kryddväxt med aromatiska blad. Kryddtimjan blir högre än den vilda släktingen backtimjan och användas i kyckling- och kötträtter eller som garnering. Den är en klassiker ovanpå ärtsoppan. Det finns flera olika sorter men lite olika utseende på blad och växtsätt. Citrontimjanhar välsmakande blad och är en korsning mellan kryddtimjan och stortimjan. ’Silver Queen’ är en citrontimjan med vitkantade blad. ’Compactus’ har ett kompakt växtsätt.

Plantor av olika arter och sorter finns i de flesta trädgårdsbutiker, men de kan också frösås. Förkultivera inne under mars-april för att plantera ut, efter avhärdning, när risken för nattfrost är över.

Timjan vill växa soligt och i en väldränerad trädgårdsjord.

Blad och späda skott används färska eller torkade. Bästa skördetiden är strax innan blomning.

5. Kungsmynta eller oregano Oreganum vulgare

kryddväxter oregano

En flerårig växt som är härdig i hela landet och frösår sig gärna. Flera sorter har brokigt bladverk, exempelvis ’Variegata’. ’Thumble’s Variety’ och ’Aureum’ får gulgröna blad. Namnsorterna frösår sig inte på samma sätt utan håller sig mer på plats.

Oregano – trivs i soligt läge

Oregano, eller kungsmynta som det korrekta namnet är, trivs i de flesta jordar och lägen, men föredrar väldränerade jordar och sol.

Skörda bladen som används färska eller torkade. Torka i luftig korg eller i bukett som hängs upp och ner. Kan också frysas. Oregano är en klassisk pizzakrydda men kan också användas i sallader, dressing och i olika maträtter.

Läs också: Så lyckas du med chili


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar