Lisas trädgårdskalender februari

Våren väntar runt knuten. Nu finns det mycket att göra som får vårkänslorna att spira!


Vill du fråga om trädgård? Ställ din fråga tilll vår expert Lisa Winnerlid på viivilla.se

Vitaminer till krukväxterna. Det är dags att börja ge dina fleråriga krukväxter näring. Ge halva den dos som rekommenderas på förpackningen under de första veckorna.

Gallra äldre vinbärsbuskar. De börjar grönska tidigt så gör det så snart som möjligt. Ta bort skadade och nedhängande grenar. Ta bort någon eller några av de äldsta grenarna vid markytan. Det gör att busken föryngras och ger finare bär.

Penséerna sjasar bort vintern! De tål flera minusgrader.  Omplantera dem i fin jord efter inköpet, och ta bort de flesta blommorna. Det låter konstigt, men detta stimulerar till ny rik blomning.

Vårsolen är farlig för rosor, barrväxter och rododendron. Solvärmen kan stimulera dem att få nya skott medan marken är frusen. Det resulterar i köldskador, i värsta fall död. Skugga med säckväv – lätt att sätta fast i grenarna med klädnypor!

Förgro blomsterknölar. Nu är maffiga dahlior och eleganta gladiolus inne. Sätt knölarna i krukor med näringsrk blomjord och driv dem på en ljus plats inomhus tills frostrisken är över.

Gör själv nya pelargoner! Pelargoner kan se eländiga ut efter vintern. Ibland kan det vara bättre att köpa en ny fräsch, än att spara den gamla. I varje fall om man längtar efter snabb blomning. Om du köper en ny som du tycker mycket om:  ta sticklingar av den och få fler!

Välj de bästa vinbärs- och krusbärsbuskarna!

Ska du plantera vinbärsbuskar? Satsa på bra, beprövade sorter:
Svarta vinbär: ’Risarp’, zon 1-4, och ’Storklas’, zon 5. Röda vinbär: ’Jonkheer van Tets’, zon 5. Vita vinbär: ’Vit Jätte’, zon 4.

Krusbär älskas av barn. Utsökta sorter är ’Hinnonmäki röd’, zon 6, och gula storfruktiga ’Invicta’, zon 5.

Doftliljan, en okänd skönhet

En underbar sommar- och höstblommande knölväxt är doftliljan ’Gladiolus callianthus’. Graciöst vacker i vitt med svartviolett mitt, och exotisk doftande. Den passar jättefint i kruka vid uteplatsen, men kan även odlas i en solig rabatt. Förgro den för tidigare blomning.

Bästa tulpanboken


Kostar cirka 418 kronor.

Vårkänslorna börjar svalla när man betraktar de vackra bilderna i Susanna Roséns nya bok Stora Tulpanboken. Norstedts. Massor av sorter presenteras och de olika kapitlen är informativa och inspirerande. Stora Tulpanboken är den bästa bok om tulpaner som jag har sett.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar