Lisas trädgårdskalender maj

När körsbärsträden blommar har solen värmt upp jorden till en vänlig temperatur för växterna. Det är dags att smycka trädgården!

1. Så sommarblommor direkt på växtplatsen. Plantera ut förkultiverade plantor på friland.

2. Plantera rododendron och azalea. Vid den här tiden brukar de stå i blom i affärerna och det är lätt att välja sin favoritsort. Det går utmärkt att sätta rododendron och azalea i full blom. Se bara till att vattna, vattna, vattna! Nu är också en bra tid att plantera barrväxter och perenner.

3. Beskär klematis: Det är klokt att vänta med det tills nya skott börjar växa ut på rankorna. Då ser man vad som lever och vad som är dött. Här några tumregler: Tidigt blommande: Ta bort vissna delar. Storblommiga hybrider: Skär ned rankorna till 20-50 centimeters höjd. Italiensk klematis: Beskärs ca 20-30 centimeter från marken.

4. Fräscha upp gräsmattan: När gräset – och ogräset – börjar växa är det dags att ge gräsmattan en skönhetskur. Stroller Plus+T- Kombi är ett effektivt medel som både dödar ogräs och gödslar gräset. Lätt att sprida med stroller. Gräsmattan klipps första gången när stråna är 4-5 centimeter höga.

5. Gödsla krukväxter -regelbundet. Nu växer de glatt och behöver näring för att ge sitt bästa. Ta för vana att ge växterna en ”vitaminkick” efter frukost lördag eller söndag.


Godis för ­växterna
. Ett bra näringsmedel är Bröderna Nelsons Bio Bact. Både för krukväxter inom- och utomhus, och för grönsaker. Bio Bact innehåller humus, vilket berikar jorden, och nyttiga levande mikroorganismer. Godkänt för ekologisk odling.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar