Lisas trädgårdskalender mars

Det är dags att slå upp portarna till trädgården. Här är några viktiga saker att göra medan vår-solen värmer kinderna:


             Lisa Winnerlid

1. Plantera buskar och träd som förskönar. Ju fortare de får komma igång desto tidigare och bättre utvecklas de redan i år. Var kräsen när du köper plantor.  I det begränsade utrymmet i en privatträdgård är endast det bästa gott nog!
OBS! Det är viktigt vid planteringen att kolla rotsystemet!

2. Håll utkik efter mördarsniglarna! Efter den gångna milda vintern är risken stor att de glupska marodörerna har överlevt. Ingrip så fort du ser en. Varje individ kan föda hundratals nya under säsongen!

3. Förgro potatisen. Lägg knölarna till groning 3-4 veckor innan de ska ner i jorden. De bör planteras ut när jorden börjar bli uppvärmd (ca 8 grader).

4. Sätt fart på växterna. Nu behöver de näring. Buskar, häckar, rosor och perenner, alla vill ha ”frukost” för att komma igång. Använd ett fullgödselmedel (NPK), eller kogödsel blandad med kompost.

5. Kompostera på plats. När du städar i rabatten: släng inte de vissna växtresterna! Klipp sönder dem i små bitar och strö dem över jorden. De förmultnar snabbt, och förbättrar jorden.

6. Börja jaga ogräs. Ju förr du ger dig på dem desto mindre jobb får du senare på säsongen. Och när de är små är de lätta att rensa bort.

En klenod bland buskar…

…är stjärnmagnolian Magnolia stellata ’Royal Star’, med ett nätt växtsätt som passar även i små trädgårdar. Sorten har större blommor än den vanliga stjärnmagnolian, snövita och doftande. ’Royal Star’ är en av de härdigaste magnoliorna (zon 1-4). Magnolior ska vårplanteras.

Läcker midsommarpotatis

Tänker du odla egen potatis till midsommarsillen? Pröva ’Amandine’, en tidig sort som påminner om mandelpotatis. Läcker!

Längtans blomma

En aprildag när man strosar i trädgården svävar en underbar doft över nejden. Luktviolen (Viola odorata), har slagit ut. Poesins klassiska violblå, vars doft ingår i berömda parfymer. Sätt en luktviol i halvskuggan under en buske – och du kommer att längta efter den varje vår!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar