Lisas trädgårdskalender – november

Nu vill trädgården vila – och vi från den! Ta en sista koll därute. Sedan blir det skönt att gå inomhus och mysa, tända ljus och njuta av ­vinterns blommor!

1. Låt det blomma upp inne! Det finns många underbara krukväxter i handeln så här års.  Ett blommande mirakel är amaryllisen som säljs i många fina sorter. Lär dig knepen som får den att blomma till jul!

2. Trappa ned på vattningen av fleråriga krukväxter. Ju kortare dagsljuset blir desto mindre vatten vill de ha. Sluta att ge dem näring.

3. Rensa upp i klematisriset. Lika vacker som klematis är på sommaren, lika eländig ser den ut så här års. Storblommiga hybrider som ’Jackmanii’ och sensommarblommande, till exempel italiensk klematis, kan beskäras nu.

4. Se upp för viltet! Nu sinar naturens skafferier, vilket gör att rådjur och harar lockas till våra trädgårdar. De kan göra gnagskador på nyplanterade och unga träd. Rådjursbockar fejar sina horn mot stammarna. Gnagskydd finns i handeln.

5. Plantera tulpaner. De kan sättas ända tills tjälen går i jorden. Tulpaner är de enda lökväxter som det lönar sig att köpa på rea.

6. Beskär ”vårblödarna”. Stenfruktträd som plommon och körsbär, lönn, och vinrankor. Det bör vara gjort före jul.

Stjärna i höstmörkret

Fredskallan prunkar i mitt mörka sovrumsfönster, dit solen aldrig når, vintern lång. Har fräscht blankt bladverk och skickar då och då upp sina bländvita högblad (blommor).

Läcker papegoja!

Papegojtulpaner är så glamorösa att de är snudd på vulgära! Trendigt svart är ’Black Parrot’, eldigt flammande, ’Texas Flame’ och läckert rosa ’Salmon Parrot’.

Vintervacker buske

På vintern får busken korallkornell en ny skönhetsperiod på grund av sina lysande vinröda stammar. Gamla grenar tas bort eftersom de förlorat sin fina färg. Ta bort dem ända nere vid marken så träder de unga fram.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar