Lisas trädgårdskalender september

Lisa Winnerlid listar vad du bör göra i trädgården i september.

 Ta kontroll. Är du irriterad på växter som självsår sig livligt? Ta bort fröställningarna. Den populära prydnadslöken kirgislök blir snabbt en plåga om den får härja fritt. Andra som glatt sprider sig med fröer är akleja, silvermarton och fingerborgsblomma.

 Ta hand om bärbuskarna! Det är nu du grundlägger fina skördar nästa år. Ta bort gamla grenar och sådana som sitter för tätt, och berika deras jord med ett lager multnad kompost eller naturgödsel.

 Hallon älskar kompostrik jord. Bjud generöst! Ta bort de skott som gett bär i år – de har gjort sitt. Lämna kvar nya kraftiga årsskott. Det är de som ger skörd nästa år.

 Rensa jordgubbslandet från revor och ogräs. Plantor som är äldre än fyra-fem år ger dålig skörd – ersätt dem med nya.

– Sätt lökar av påsk- och pingstliljor – de ska i jorden bums. De måste hinna rota sig före vintern. De vill ha en plats där det är fuktigt på våren och torrt på sommaren.

– Plantera! Tidig höst är den bästa tiden för att plantera pioner och klematis. Nu kan du med framgång också dela och omplantera många perenner, speciellt tidigt blommande, till exempel iris.

– Beskär barrväxter, som tål beskärning, i god tid innan kylan kommer. Dit hör idegran och thuja.

– Gör plats. Är du trött på någon växt? Gruva dig inte längre! Ta bort den nu. I vår är du glad för att du har plats för en ny som du längtat efter!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar