Så lyckas du med rabarber

När du väl planterat och etablerat din rabarber krävs det inte mycket skötsel men den ger så mycket glädje. Ljummen rabarberpaj med vaniljsås en försommardag eller varm rabarberkräm med mjölk har nog många ätit som barn. Här kan du läsa om vad du bör tänka på när du ska plantera en rabarber och hur du bäst sköter om den!


Att ha rabarber i trädgården är ren lycka. Den är enkel att sköta, enkel att skörda och man kan använda den till mycket. Rabarbern är en bra nybörjarväxt som man får skörda redan under försommaren.

Det enklaste när du ska sätta en ny rabarber är att köpa en färdig planta i butik eller om du känner någon som har en etablerad planta att dela. Man kan så rabarber från frö men det är svårt och tar många år innan den ger någon skörd. Rabarbern är härdig och klarar sig fint i de flesta växtzonerna.

Inför planteringen av rabarber

Tänk på att ha en ordentlig plats där rabarbern kan växa. Plantan kanske inte ser mycket ut för världen men den vill ha minst en kvadratmeter att växa på. Läget ska vara halvskuggigt och fuktigt med väldränerad, näringsrik jord. Den klarar en hel del sol.

Plantera
 rabarber – tidig vår eller sen höst

Det bästa är att plantera tidig vår eller sen höst när rabarbern är i vila. Innan man planterar ska man vända ned gödsel eller kompost i jorden – den vill ha mycket näring. Gräv en ordentlig grop och fyll upp. Sätt sedan plantan i marknivå så att knopparna sticker upp och tryck till så att den sitter stadigt. Vattna rejält när du sätter en ny planta och håll koll så att den inte torkar ut.

Läs också: Så lyckas du med jordgubbslandet

Skötsel – gödsla på våren

Rabarber kräver inte mycket skötsel. Första året är det viktigt att undvika torka men det är alltid bra att vattna lite extra under torra perioder. Lägg gärna på lite gräsklipp då och då för extra näring.

Gödsla gör man tidigt på våren med stallgödsel eller kompost. Se till att rensa bort allt ogräs! När det kommer upp blomstjälkar ska man ta bort dessa innan den blommar så att rabarbern fortsätter producera bladstjälkar. Blomman kan man med fördel sätta i en vas med vatten så får man en vacker snittblomma.

Dags att skörda

ett barn plockar rabarber

När man har planterat en ny rabarber är det viktigt att man är försiktig med skördandet. Första året ska man låta den vara helt, andra året kan man plocka försiktigt och tredje året kan man ta en ordentlig skörd. Man kan skörda den två till fyra gånger per säsong.

När man skördar är det viktigt att man får med hela stjälkfästet. Använder man kniv blir fästet kvar och kan ruttna vilket kan förstöra hela plantan. Ta ett ordentligt grepp långt ned på stjälken och vrid tills den lossnar av sig själv. Lämna alltid kvar några blad och skörda inte för sent på hösten för då behöver rabarbern förbereda sig inför vintern.

Vill du skörda tidigt på året? Prova att lägga en hink eller kruka över knopparna så blir det som ett litet växthus och rabarbern växer fort upp. Stjälkarna blir då späda.

Att odla rabarber i kruka

Rabarber är mycket köldtålig så det går att odla den i kruka men det krävs en rejäl kruka med hål i botten.

Det ska vara näringsrik jord och man måste vattna väl och gödsla på våren. På vintern behöver man skydda den, gärna med frigolit så att kylan inte tar sig upp underifrån.

Några vanliga sorter

  • Viktoria är den vanligaste sorten. Grön sort som är god och syrlig.
  • Elmsblitz är en förädlad sort med lägre oxalsyra. Svagt syrlig och inte lika trådiga stjälkar som Viktoria.
  • Marshalls early red anses höra till en av de godaste sorterna. Väldigt bra till marmelad och sylt

Tips på användning: Rabarberpaj och saft

rabarberpaj

Rabarber går att använda till det mesta. Eftersom grönsaken i sig är väldigt sur behövs det en hel del sötma. Några goda smakkombinationer är rabarber/jordgubbar, rabarber/kardemumma och rabarber/vit choklad. Rabarber används ofta till kräm, paj, marmelad, saft och de flesta efterrätter och bakverk men har också blivit populärt att använda i matlagning. HÄR hittar du ett recept på rabarberpaj med vit choklad!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar