Myskankor fixar snigelbiffen

Vill du ta upp kampen mot mördarsniglarna? Varför inte skaffa dig några myskankor så blir sommarfejden i trädgården både roligare och effektivare.


Det var i alla fall en grupp i villakvarteren som verkligen gillade förra årets fuktiga, regniga sommar – mördarsniglarna. På många håll var det rena invasionen av sniglar med ditt salladsland som främsta mål. Men nu finns det hjälp att få vid fronten. Myskankor är allätare och ska gilla även mördarsniglar. De hänger dessutom gärna med dig när du påtar i landet eller klipper gräset och kan vara ett kul och annorlunda husdjur. Tillsammans kan ni klara sommarens snigelangrepp.

Badar gärna i bassäng

Myskankan kommer ursprungligen från Syd- och Mellanamerika där den på vissa platser fortfarande lever i vilt tillstånd. Den blev dock tamanka för flera hundra år sedan och togs bland annat till Sverige under 1600-talet. Speciellt för rasen är den röda vårtbildningen kring näbben. Namnet kommer från att hannen lär utsöndra en märklig doft under parning.

Så säger regelverket

Enligt Jordbruksverkets regler ska ankor och gäss alltid ha tillgång till badvatten. De allmänna skötselreglerna för fjäderfän är att du ska ha djuren i en god miljö så att de mår bra med möjlighet att bete sig naturligt. Man ska se till dem minst en gång om dagen.

Favoriträtter på menyn

Det råder delade meningar om hur sugna myskankor är på mördarsniglar, enligt vissa kan de äta ett tiotal sniglar per dag, medan andra är mer skeptiska till dess effektivitet. Klart är dock att vissa individer gärna äter mördarsniglar. Rent allmänt gillar de maskar, frön, blad, bär, vattenväxter. Man kan också mata dem med hönsfoder.

När Nyhetsbyrån TT sommaren 2007 gjorde ett test där en grupp myskankor själva fick välja mellan mördarsniglar, makrill och rulltårta med vispgrädde valde samtliga ankor rulltårtan.

Så trivs ankorna

  • Ankorna måste ha tillgång till vatten. Helst en trädgårdsdamm. De använder vattnet till bad, tvättning och för att lättare svälja maten. Byt vatten ofta! 
  • Även om de tål kyla kan det vara bra att ha ett lite hus där de kan sova, en bädd av sågspån och halm. 
  • Har ni till exempel räv i området bör ankorna vara inhägnade nattetid. 
  • Ankorna trivs bättre om de är flera i grupp. En hanne kan innebära trygghet, hans uppgift är att hålla koll på flocken.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar