Odla egna vindruvor

Att odla vindruvor behöver varken vara krångligt eller enbart förunnat boende i södra Sverige.


Egna vindruvor kan fortfarande kännas som ett exotiskt inslag i våra trädgårdar, trots att vi länge kunnat odla vindruvor i Sverige. Mest gynnsamma förhållanden har södra Sverige men numera finns det inget som hindrar norrlänningar från att plantera vinrankor. Det finns härdiga sorter som kan överleva i zon 5.

Härdiga staketdruvor

Ett problem för de norra breddgraderna har varit att vindruvorna inte haft tillräckligt lång tid med värme för att hinna utveckla goda druvor. De har även dött av kyla och svampangrepp. Genom förädlingsarbete finns det numera härdigare sorter, till exempel de så kallade staketdruvorna. De kan överleva ned till minus 40 grader, har god smak och har bättre motståndskraft mot sjukdomar.

Plantering och beskärning

Sätt plantorna på våren i näringsrik och väldränerad jord. För att lyckas med vindruvorna behövs bra jord och rätt PH-värde. Kontrollera därför noggrant vad just din vindruvssort behöver.

Det finns olika sätt att beskära vinrankorna och är du riktigt intresserad är det bäst om du läser speciallitteratur kring detta innan du sätter igång. Generellt kräver vinrankorna kraftig beskärning under senhösten. En beskärningsmetod är att låta rankorna få växa 50-100 cm om året de första tre åren. Det som växter utöver detta ska skäras bort, helst i november. Om du väntar till senare under vintern finns en risk att rankan börjar blöda och tillväxten hämmas.

Gallra bland sidoskotten

Efter de tre första åren är vinrankan ordentligt etablerad och du kan då börja gallra bland sidoskotten. Gallra så de får ett avstånd på 25 cm till varandra.

Även på sommaren är det bra att gallra bland sidoskotten och blomklasarna. Låt varje sidoskott få en blomklase i andra eller tredje bladvecket. Lämna två blad utanför blomklasen och ta bort resterande blomklasar och blad då de stjäl växtkraft.

Räkna med att det kan ta ett par år innan du får ordentlig vindruvsskörd på din ranka.

Det finns många sätt att beskära vinrankor. Här är ett. A. Skär plantan över två knoppar vid plantering. B. Låt rankorna växa 50-100 cm om året. C. Gallra bland sidoskotten efter tre år. D. Under hösten skär du ned huvudstocken till 5-6 ögon av årstillväxten. Sidoskotten ska behålla två ögon. Illustrationerna är tagna ur boken Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman. Natur och Kultur/LTs förlag.


Sommarbeskärning:
Skär bort det som finns två blad utanför blomklasen på rankan. Pincera bort skottspetsen på skott som saknar blomklasar. Ta bort ”tjuvar”.

Utomhus och i växthus

Du kan odla vinrankor både i växthus och utomhus. Om du odlar i växthus ska du tänka på att du ska kunna lufta växthuset och ge skugga om det behövs. Vinrankor breder ut sig och behöver stort utrymme.

På gynnsamma platser trivs vinrankorna även ute i det fria. Sätt dem gärna mot en vägg i ett hörn i söderläge. Du kan välja att låta dem växa i kruka, slingra sig upp på en spaljé, eller låta dem obeskurna växa upp över en pergola. De frodiga vinrankorna och dess druvor blir ett dekorativt och välsmakande inslag i din trädgård.

Zon 1-2

Blå Burgunder, blå druvor, zon 1-2
Glory van Boskoop, blå druvor, zon 1-2, växthus
Himrod, gulgröna kärnfria druvor, zon 1-2, växthus
Vanessa, röda kärnfria druvor, zon 1-2

Zon 3-5

Vino Nordica, blåröda druvor, zon 1-4, friland
Ivan, staketdruva, blå druvor, zon 1-4, klarar -25°C, friland
Spulga, staketdruva, rödvioletta druvor, zon 1-5, -25°C, friland
Sukribe, staketdruva, gröna druvor, zon 1-5, -25°C, friland
Zilga, staketdruva, blå druvor, zon 1-5, -40°C, friland

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar