5 enkla grönsaker du kan odla själv

Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten växa och få smaka av skörden!


5 enkla grönsaker du kan odla själv!

1. Potatis

Att skörda sin egen potatis är lite som att gräva efter guldklimpar. Hemodlad potatis är en riktig delikatess! Får du bara ned sättpotatisen i jorden så sköter den sig själv i stor sett, bara du vattnar och kupar den genom att fösa över lite mer jord över plantorna när blasten har kommit upp en bit. Har du ingen jordplätt kan du odla den i pallkrage eller varför inte en hink på balkongen? Sätt potatisen när jorden är runt 8 grader. Får blasten bruna fläckar ska du klippa av den, då det bladmögel som kan ge potatisen röta.

2. Lök

Hemodlad lök smakar fantastiskt! Du odlar den genom att så sättlök på våren när jorden har rett sig. Du kan äta lökarna färska medan blasten är grön, annars väntar du till blasten har gulnat och tar upp lökarna och låter dem ligga på jorden och torka ett tag innan lagring. Den gröna blasten kan du klippa av då och då och använda i sallader.

3. Rädisa

Rädisor växer riktigt snabbt och eftersom de inte blir så stora kan man så dem mellan raderna på andra grönsaker som tar längre tid på sig. Du kan så dem tidigt, i drivbänk på vårvintern, och sedan i flera omgångar under säsongen. Bladen på rädisan går också att äta, de har en ganska pepprig smak. Testa gärna färgblandningar med röda, rosa, lila, gula och vita rädisor.

4. Spenat

Spenat växer också mycket snabbt och du kan skörda bladen många gånger om under säsongen. Den är riktigt hälsobomb som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den kan sås tidigt, gärna i drivbänk, men de tidiga plantorna har en tendens att gå i blom, så så gärna spenat i flera omgångar från juli och framåt.

5. Brytböna

De gröna goda bönorna, som också kallas hericots verts, ger riklig skörd och bildar nya baljor så länge plantorna plockas av. Bönorna ska skördas innan de blivit för stora och trådiga. Du sår den när jorden blivit uppvärmd till runt 12 grader. Buskvarianterna blir inte så höga och kan därför växa utan stöd.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar