Odla grönsaker utan trädgårdsland

Du behöver inte ett trädgårdsland för att kunna plocka in hemodlat till middagsbordet. Använd krukor, baljor och plastpåsar. Här är smartaste vägarna till skörd.

1. Odla i vad du hittar!


Foto: Istockphoto

Du kan odla grönsaker och kryddväxter i nästan vad som helst. Det viktigaste är att behållaren är så stor att den rymmer tillräckligt med jord för att rötterna ska trivas. Den ska också ha dräneringshål i botten, så att överflödigt vatten rinner bort. Om baljan eller krukan saknar hål, måste du göra ett par innan du -planterar.
Många grönsaker kan sås direkt i krukorna, men du kan även köpa små plantor och driva fram dem. Det är ingen mening att så kryddväxter. Köp dem som små plantor och sätt dem i krukorna, för då får du glädje av dem redan från första dagen.

2. Placera smart!

Ställ krukorna så att de står i sol och lä, och så att du lätt kommer åt dem. De ska helst ha sex timmars sol varje dag på sommaren för att de ska utvecklas optimalt.
Krukor med höga växter får stå längst bak, så att de inte skuggar de lägre växterna. Det är en fördel om du finner en plats i närheten av en kran, för då blir det lättare att vattna.

3. Vill du lyfta din rabatt?

Påsar av kraftig plast med platt botten är perfekta att odla i om du vill ha en mobil rabatt. Du kan lätt ta fatt i bärhandtagen och ta med dig påsen till grillen eller bålet. Det är smartast att först lägga en tom frigolitlåda eller ett par plastkrukor i botten av påsen innan du fyller på jord, för annars går det åt så mycket. När jorden är på plats gör du precis likadant som när du odlar i krukor. Du kan så i den nya, genomfuktade matjorden eller plantera en eller flera olika grönsaker eller kryddväxter i den. Därefter ska växterna passas med vatten och näringsämnen. Se till att överskottsvatten kan rinna ut genom hål i botten.

4. Bra saker att odla

 – Plocksallat
 – Rucola
 – Spenat
 – Rädisor
 – Morötter
 – Rödbetor
 – Mangold
 – Ärtor
 – Bönor
 – Lök
 – Purjolök
 – Kryddväxter

5. Potatis behöver extrastor plats

Finns det något bättre än färskpotatis? Men den kräver en hel del plats. Har du inte det, är alternativet att odla i en potatishink eller odlingssäck. Lägg förgrodd sättpotatis i odlingssäcken under 10–15 centimeter jord och fyll sedan på ytterligare 5 centimeter jord. När blasten blivit cirka 10 centimeter kupar du upp jord så att blasten täcks helt av jorden och så att knölarna kan växa till sig. Fyll eventuellt på med extra jord. Vattna efter cirka fyra veckor. Efter åtta-nio veckor kan du börja skörda. I den luckra jorden får du lätt ner en hand för att plocka till dig så många potatisar du vill ha. Kanske till sillen?

6. Så här gödslar och vattnar du


Foto istockphoto

7. Odla utan att vattna

Om du tycker att det är jobbigt att ständigt passa din odling kan du köpa en självvattnande låda – eller göra en egen. Du behöver då en låda som vattenbehållare och ett lock som du kan lägga en planteringssäck på. Borra hål i locket för några rörbitar av plast, till exempel 25 mm vp-rör eller liknande, och stick ner rören så att de nästan når ner till bottnen i vattenbehållaren. Gör hål i planteringssäcken rakt ovanför varje rör och pressa ner jord i rören. Jorden kommer då att suga upp vatten från behållaren till säcken, där rötterna kan förse sig efter behov.

Planteringssäckar används mest för tomater och gurkor, men du kan odla många andra grönsaker och kryddväxter i dem.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar