Odla köttätande växter

Köttätande växter är fascinerande att studera med deras särpräglade och grymma fångstmetoder. Odla dem själv för att få en närmare titt! Här är förslag på tre olika sorter att plantera på fönsterkarmen.

Anpassning till näringsfattiga miljöer

Köttätande växter har anpassat sig till livet i näringsfattiga miljöer där en insekt är ett välkommet tillskott till jordens knappa näringsämnen.

– En del av bladen är utvecklade fällor som de kan använda för att fånga flugor, spindlar och andra insekter och smådjur med, säger biologen och journalisten Gusta Clasen från Garden Company.

Kannrankorna bedövar bytet med nektar

Kannrankesläktet är en klättrande växt med stora kannformade blommor, eller fällor. Hos vissa individer blir kannorna så tunga att de ligger ned på marken.

– Bytet lockas av de färgglada mönstren som finns på kannornas insida, och en nektar som doftar så sött att den blir helt oemotståndlig för insekterna. Nektarn innehåller narkotiska ämnen som gör insekterna så förvirrade att de ramlar in i kannan där de drunknar i en soppa av matsmätlningsenzymer, säger Gusta Clasen.

I Sydostasien har man använt saften från kannrankan till bland annat ögonskölj, astmamedicin och smärtlindring vid förlossning.


Kannrankor. Foto: Istock

Sileshårsläktet fångar insekterna i klister

Sileshår är en av få köttätande växter som faktiskt lever vilt i Skandinavien.

– Sileshårsbladen är täckta med hundratals körtelhår som utsöndrar klibbiga droppar som glimmar som dagg i solen. När en insekt landar på bladen, är den lika fast som på gammaldags flugpapper. Under kampen att komma loss blir den helt enkelt ännu mer indränkt i klistret, säger Gusta Clasen.


Sileshårsläktet. Foto: Istock

Flugtrumpet är hal som en rutschbana

På den köttätande växten flugtrumpet har bladen vuxit samman till en trumpetformad tratt.

– Insekterna lockas dit av nektar, men överraskas av insidans mycket hala insida där de glider ned till botten av tratten och fastnar i ett slags hår så de inte kan fly, säger Gusta Clasen.

Flugtrumpet kan odlas utomhus

Vissa arter av flugtrumpet tål så kallt som tio minusgrader. De kan odlas utomhus i sydsvenska trädgårdar på en skyddad plats med vinterskydd av granris. Andra flugtrumpeter kan odlas på fönsterbrädan.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar