Odla morötter – här är knepen för att lyckas!

När ska man börja odla morötter? Och går det att odla morötter i pallkrage? Här är tips för dig som vill testa att odla morötter i år!

Hemodlade morötter

Morötter – den orange rotfrukten som är god att äta som den är och som även passar utmärkt att använda som en ingrediens i matlagningen. Om du tänkte odla något i sommar är morötter ett hett tips, rotfrukten är riktigt enkel att odla och skörden blir ofta stor! Och visst är det extra gott att äta söta, hemodlade morötter … Här är knepen för att lyckas med din odling. 

Då ska du sätta morotsfrön

När kan man börja odla morötter? Jo, så fort tjälen har släppt! När jorden är torr nog att bearbeta kan du så dina morotsfrön. Enligt trädgårdsbutiken Plantagen behöver morötter en groningstemperatur om runt 9°C.

Läs också: Dags att odla potatis!

Odla morötter – steg för steg

  1. Tänkte du odla på friland? Börja med att ta bort stenar och hårda klumpar i jorden. 
  2. Välj en solig plats. 
  3. Gödsla gärna jorden. Gör sedan rader i jorden där du ska sätta fröna.  
  4. Läs på förpackningen för dina frön. Oftast ska du så morotsfrön på cirka 1 cm djup och avståndet mellan dina fröer ska vara cirka 4–5 cm. Avståndet mellan raderna ska hållas till ca 30 cm.
Det går också att odla vita, lila och röda morötter!

Odla morötter i pallkrage

Trenden med att odla i pallkrage fortsätter även den här säsongen. Men går det att odla morötter i pallkrage? Ja, det går absolut! Du kan även odla morötter i hink, om du är sugen på att testa det. Har du aldrig odlat något i pallkrage förut? Oroa dig inte, vi har skrivit en artikel där vi går igenom steg för steg hur du gör: Odla i pallkrage – så kommer du igång!

Läs även: Därför ska du måla pallkragen svart

Källor: Plantagen, Blomsterlandet 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar