Odla mynta – här är bästa tipsen!

Mynta är bland det mest lättodlade som finns! Så här lyckas du. 


1. Mynta – olika sorter

Det finns olika sorters mynta. Grönmynta är populär i matlagning, liksom den lite kryddigare marockanska myntan. Hjärtmynta, eller mojitomynta som den också kallas, är den tvättäkta myntasorten i drinken mojito. Den är lite mildare i smaken men även den utmärkt i matlagning.

Pepparmynta är en klassisk medicinalväxt som har en skarpare mentolsmak, och passar bättre för örtte och skönhetsprodukter. Det finns även andra spännande sorter så som äppel-, choklad- och apelsinmynta. Vill du odla flera olika myntor ska du plantera dem långt ifrån varandra, gärna i olika hörn av trädgården, eftersom de lätt korsar sig med varandra.

Läs mer:  Köksträdgård – så lyckas du!

2. Plantera mynta

Mynta växer bäst där det är soligt, varmt och väldränerat. Eftersom den sprider sig kraftigt med rötterna är den perfekt att odla i en kruka eller odlingslåda. Vill du gräva ner den i kökslandet eller någon annanstans i marken är det bäst att plantera den i en plastkruka med hål i botten så att den håller sig på plats och inte tar över.

Blommande mynta

Blommande pepparmynta, Mentha piperita.

3. Dags att skörda!

Mynta blommar med ljuslila eller vita blommor som lockar massor av insekter och som doftar underbart i buketter. Vill man skörda myntan för att äta ska man göra det innan den har gått i blom då den inte smakar lika gott efter blomningen. Men det går förstås bra att klippa ner myntan helt om den hunnit gå i blom, för nya blad växer snabbt upp igen.

4. Skötsel av mynta

Glöm inte vattningen! Finns det risk för att krukan med mynta torkar ut fort är det bra att ställa den i halvskugga, och under vintern bör krukan skyddas från frost.
På våren klipper man ner myntan och gödslar den med lite kogödsel.

Det är bra att gräva upp och föryngra plantan genom delning vartannat år eftersom den ofta får gammal ved i mitten. Men det är också lätt att skapa nya plantor med sticklingar och rotbitar.

Mynta te

Örtte med mynta.

4. Gott örtte

Myntans friska smak kan användas till mycket, bland annat i sallader, såser, desserter, drinkar och annan dryck, och den är en populär krydda i lammrätter. Lägg några blad i en mugg och häll på kokande vatten så har du ett gott örtte. Det är också enkelt att torka bladen på en mörk, varm och luftig plats, så att du kan använda den hela vintern.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar