Plantera i odlingslådor: Våra bästa tips!

Med en odlingslåda kan du snabbt förvandla din trädgård till en välkomnande oas. Ge din trädgård, uteplats eller balkong ett nytt liv med allt från färgglada blommor till smaskiga örter. Här är tips på vad du kan plantera. 


Det finns fler positiva aspekter med att plantera i en odlingslåda. Det blir bland annat mer ordning och reda i trädgården och det gör det även svårare för sniglar och kryp att nå dina växter.

Här kan du se vilka blommor, örter och växter du kan plantera i odlingslådan och hur du ger växterna de bästa förhållandena.

Varför ska man välja odlingslådor?

Du kan använda lådorna för att skapa mysiga områden i din trädgård, uteplats eller balkong genom att skapa nivåskillnader, använda lådorna som skydd eller för att skapa uteplatsdelare. Endast fantasin begränsar hur du kan dekorera trädgården med dina odlingslådor.

Sniglarna får det också mycket svårare att söka upp dina färska grönsaker eller fina blommor, eftersom det är svårt att krypa upp på lådorna.

Läs också: Fixa din egen köksträdgård – här är knepen för att lyckas!

Mycket mer trädgårdsutrymme

Om du har en liten trädgård, terrass eller bara en balkong kan odlingslådorna ge dig mer trädgårdsutrymme – därför är de perfekta för den lilla trädgården. Lådorna skapar höjd och gör samtidigt området för dina växter avgränsat och hanterbart.

Odlingslådor med hjul

Om din låda har hjul är det lätt att flytta runt den. Det ger dig en dynamisk trädgård där du kan ändra inredningen när det passar dig. På så sätt kan din trädgård alltid vara uppdaterad med hur du föredrar att använda den.

En låda med hjul gör det också lätt för dig att ge dina växter de mest optimala förhållandena att växa i. Du kan flytta dem ut i solen eller skuggan beroende på vädret och flytta in dem när vintern närmar sig.

Vilken odlingslåda ska man satsa på?

Om du vill ha en odlingslåda i trädgården är det först och främst en bra idé att tänka på vilka växter som bäst passar dina behov och din trädgårdsstil. Vill du ha blommor, gröna växter eller ätliga örter och grönsaker? Vilka färger passar in i trädgården och vilka växter ser bra ut bredvid varandra?

Det är också viktigt att du väljer växter och blommor som trivs i miljön. Om din odlingslåda är på en solig plats, välj blommor och växter som trivs i solljus. För en skuggig plats väljer du blommor, örter eller växter som tål skuggan bra.

Vad kan du plantera?

Blommor odlingslåda

Lådorna är perfekta för att odla allt från läckra örter till vackra blommor.

Sommarblommor och perenner

Om du vill ha blommor som blommar vid olika tider på året, plantera perenner i dina odlingslådor. Här kan du se några olika perenner som är särskilt lämpliga för odling i lådor:

  • Lupin
  • Astilbe
  • Anemone
  • Daglilja
  • Salvia
  • Röd rudbeckia
  • Prydnadsgräs

Örter att plantera

Det är både mysigt, trevligt och inte minst så spara du pengar på att ha en egen örtträdgård!

Det enda du behöver ha koll på är hur de enskilda växterna bäst odlas. Till exempel behöver vissa örter mindre vatten än andra, och vissa växter har bättre tillväxt i ett soligt område med mycket värme. Det är också bra att veta vilken tid på året det är bäst att plantera och plocka de olika örterna.

Nedan kan du se vilka örter som är lämpliga för din odlingslåda:

Anisisop

Den långa axeln med lila blommor är en av fjärilarnas favoriter. Bladen har en utsökt doft av anis och används som dekorationer för desserter, i sallader eller för te.

Dill

Dill är inte en perenn, men eftersom växten gillar att så sig själv, dyker den ändå upp år efter år. Blommande dill, som andra krukväxter, fungerar som en magnet för virvlande flugor, och de ljusgulgröna bladen är fantastiskt dekorativa.

Lavendel

Lavendel är ett välkänt exempel på idén att använda örter som prydnadsväxt. Lavendel blommar i mitten av sommaren med lavendelblå, rosa eller vita blommor. Lavendel är en del av den välkända franska kryddblandningen, Herbes de Provence.

Oregano

Oregano är den doft som alla känner igen från pizzerian. Men oregano är också en vacker och enkel perenn som blommar med delikata lila eller rosa blommor, under en lång tid varje sommar. Passar perfekt i en odlingslåda.

Gräslök

Gräslök är en ört som alla känner till. Men har du någonsin tänkt på att den också är dekorativ? Från maj till juli blommar lökar med lila bollformade blommor på 30 cm långa stjälkar.

Salvia

Är en vacker perenn. Salvia har en kryddig och genomgripande smak som lämpar sig väl för tunga kötträtter.

Timjan

Timjan finns i en mängd olika arter och sorter som kännetecknas av doftande blad oavsett årstid. Vissa sorter är ganska låga och därmed lämpliga som marköverdrag medan andra är låga buskar.

Jordgubbar
Du kan också plantera söta jordgubbar i din växtlåda. 

Så planterar du i en odlingslåda

Fyll på med jord, vatten och gödningsmedel

Fyll på med jord och häll på lite vatten i lådan. När jorden är fuktig kan du hälla på organisk gödsel eller kompost.

Välj sedan de växter du vill ha. Först placerar du dem på jorden medan de fortfarande är i krukorna för att se hur de ser ut bredvid varandra. Gräv bort lite jord och ta försiktigt bort dem från sina plastkrukor och plantera dem i hålen. Det är en bra idé att börja i mitten av lådan för att se till att det finns tillräckligt med utrymme för alla dina växter.

Täck slutligen växterna med jord. Se till att marknivån är cirka fem cm under toppen av odlingslådan.

Det är viktigt att ge varje anläggning sitt eget utrymme. Att sätta för många örter eller blommor i en låda kan innebära att de var och en kommer att kämpa för de näringsämnen som finns i jorden.

Vattna och underhåll

Kontrollera jorden regelbundet för att se om växterna behöver vatten. Om jorden känns torr några centimeter ner, vattna den. Dessutom kan du ge dina växter de bästa förutsättningarna för en sund växttillväxt genom att lägga till en balanserad mängd vattenlöslig gödningsmedel i jorden varannan eller var tredje vecka.

Lycka till! 

Läs också: Så bygger du din egen odlingslåda!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar