Övervintra pelargoner – så lyckas du!

Vill du behålla dina vackra pelargoner till nästa år? Så här gör du!


Pelargoner kan leva hur länge som helst bara man ger dem lite kärlek. Så kasta inte ut dem bara för att sommaren är över. Med de här knepen kan de bli ännu finare till nästa år. 

Gör så här för att övervintra dina pelargoner: 

1. Har de blivit höga och rangliga kan du beskära dem hårt. Är de små kan du låta dem vara som de är. Ta bort det som är visset.

2. Passa gärna på att ta sticklingar av dina pelargoner och övervintra dem som små plantor. Då klipper du av en decimeterlång bit av en stjälk med en sekatör, precis under en nod, och tar bort alla blad på stjälken förutom två i toppen. Sedan sätter du sticklingen i såjord och håller jorden lätt fuktig (eller sätter den i vatten) tills den fått rötter. Sedan planterar du om den i blomsterjord. 

 

Det är lätt att ta sticklingar på sina pelargoner. 

Läs också: Lyckas med pelagroner – sommarens älsklingsblomma

3. Det optimala sättet att vinterförvara sina pelargoner är med en temperatur på mellan 10-20 grader och med växtbelysning. Ett frostfritt inglasat uterum är perfekt. Saknar du det kan du övervintra doftpelargoner, engelska pelargoner och hängpelargoner inomhus vid ett ljust fönster, men helst inte ovanför ett varmt element då de trivs lite svalare. Dra ner på vattningen och tillför ingen näring under vintern. Känsligare arter behöver mer ljus för att hålla sig fina under vintern, och zonalpelargoner föredrar en lite svalare vintertemperatur på mellan 5-10 grader.

4. I början av mars kan du ställa pelargonerna i rumstemperatur igen, beskära dem lite till och börja vattna dem mer och ge dem näring. Plantera om dem i ny jord efter någon vecka. Dina pelargoner kommer att tacka dig med mängder av nya vackra blommor!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar