Plantera jordgubbar: så lyckas du!

Drömmer du om ett eget jordgubbsland? Då är det dags att sätta igång nu! Här är tipsen för dig som ska plantera jordgubbar.

gödsla jordgubbar för god smak


Varje år skördas det cirka 40 miljoner liter jordgubbar i Sverige, och jordgubbar odlas på en yta som motsvarar 3 500 fotbollsplaner. De första röda jordgubbarna syns redan i slutet på maj i Skåne, och därefter sprider de sig norrut under sommaren för att i Norrland mogna i början av september. Med nya odlingstekniker finns det dock idag jordgubbar att tillgå från april och ända in i november.

För dig som själv har planer på att odla jordgubbar finns det en del att tänka på för att få en god skörd. Jordgubbar kan odlas i stora delas av landet, upp till zon 6, beroende på sort.

– Mitt bästa tips för att lyckas med sina jordgubbar är att behandla dem med en massa kärlek. Är det kallt fryser de – skydda dem då med fiberduk eller halm. Är det varmt är de törstiga – ge dem då vatten. Är fåglarna eller andra skadedjur ett problem – skydda dem genom att antingen sätta upp en fågelskrämma eller om det är riktigt illa funkar odlingstunnel. Är jordgubbarna ”hungriga” och växer dåligt – se då till att ge dem näring, säger Anna Benson, författare av boken Jordgubbsboken.

Så här odlar du jordgubbar

  1. Plantera i svagt sur eller PH-neutral jord. Bäst är någonstans mellan 5,5 och 6,5. Ta alltid prover. Gödsla eller kalka för att uppnå rätt värde.
  2. Förbered jorden genom att ploga och harva samt plocka större stenar.
  3. Gör sedan rader, om du inte har en planteringsmaskin.
  4. Ska du odla i plastlist måste detta förberedas på ett visst sätt.
  5. Håll rötterna fuktiga och vid kortare lagring ska plantorna förvaras mörkt och svalt.
  6. Halma mellan raderna (om du inte odlar i plastlist) för att hålla rent.
  7. Vatten (gärna regnvatten) är bra de första veckorna. Plantorna får absolut inte torka ut.
  8. Dubbelvik eller snurra ej rötterna vid planteringstillfället.
  9. Plantorna är känsliga för köld och bör täckas med halm eller väv som skydd.
  10. När sommaren närmar sig, plasta för att påskynda skörden. Men det får inte bli för varmt.
  11. Vattna kontinuerligt så att jordgubbarna inte torkar ut, men inte för mycket, då de lätt kan bli mögel.
  12. Skörda!

Annas tre jordgubbsfavoriter:

  • Zephyr är en sort som knappt finns längre på grund av dess dåliga hållbarhet, men det är ingen sort som slår detta söta bär.
  • Rumba har en fantastisk lång eftersmak och passar väldigt bra i bakverk som garnityr eller tillsammans med ett glas bubbel. Två smaker som för övrigt gifter sig väldig bra.
  • Elsanta är också en favorit då den smakar otroligt mycket. Sötsyrlig jordgubbe och faktiskt vårt vanligaste importerade bär. Dessutom har den extra höga halter av fenol, som är en viktig antioxidant. 

Anna Benson, författare av Jordgubbsboken.

5 tips för jordgubbsodlaren:

  • Från blomma till bär tar det cirka fyra veckor, men tänk på att blomman är känslig mot frost.
  • När plantorna etablerat sig hackar man mellan raderna. Halm är också effektivt mot ogräs och det är vanligt att täcka jorden mellan raderna med halm. Det är också effektivt om man inte vill att bären ska bli jordiga. Halmen reglerar även mognaden och man skjuter fram skörden genom att täcka plantorna med halm. Vill man ha en tidig skörd får man alltså undvika att täcka plantorna och endast halma mellan raderna.
  • För att skynda på skörden plastar en del odlare sina odlingar, vilket skapar lite av en växthuseffekt. Håll noggrann koll på temperaturen då det inte får bli för varmt, och humlor och bin behöver pollinera blommorna dagtid.
  • För att undvika exempelvis koltrastar och kajor, som är särskilt förtjusta i jordgubbar, kan du sätta upp en fågelskrämma.
  • Att vattna är en grundregel. Nyplanteringar får absolut inte torka ut utan behöver vatten hela tiden de första veckorna, förstås utan att övervattnas.

 

Tips ur boken ”Jordgubbsboken” av Anna Benson (Benzer Publishing)

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar