Rätt till egna tomten

Vad säger lagen om grannens buskar och träd börjar tränga in på min tomt? Får jag avvisa objudna gäster och hur nära grannen får jag bygga?


Vi i villa-redaktionen får många frågor som rör tomtgräns och grannsämja. Här har vi sammanställt några av frågorna med svar från vår juridiska expert.

Friggebod på tomten

Hur nära min grannes tomt får jag bygga t ex ett växthus eller en friggebod i min egen trädgård?

Svar:

Plan- och bygglagen (PBL) reglerar hur bygglovplikten är utformad. Bygglovprövningen avser i första hand frågor om byggnadens lokalisering, yttre utformning, anpassning till stads- och landskapsbilden, anpassning till natur- och kulturvärden samt hänsynen till grannar m.m.
I PBL anges vilka åtgärder som kräver bygglov och/eller bygganmälan samt de åtgärder som är befriade från bygglov.
 

Observera att kommunernas byggnadsnämnd eller motsvarande, dessutom i detaljplan eller områdesbestämmelse kan utöka eller minska kraven på bygglov, marklov och rivningslov. För att exakt få veta vad som gäller för den egna fastigheten måste man alltid vända sig till kommunens byggnadsnämnd.

Åtgärder som generellt kräver bygglov

· Bygga nytt
Exempelvis småhus, garage, carport eller förråd (undantag finns för friggebodar se nedan).

· Bygga till
Med tillbyggnad avses åtgärd som utökar en byggnads volym både i höjd och i plan. Exempelvis bygga nytt rum, gräva ut för källare, bygga in balkong m.m.

· Ändra användning
Innebär att man tar i anspråk eller inreder byggnader helt eller delvis för väsentligt annat ändamål. Exempelvis när rum för bostad inreds som kontor eller när garage görs om till verkstad m.m.

· Inre ändring av t.ex. planlösning så att ytterligare bostadslägenhet eller lokal för handel, hantverk eller industri inreds.

· Uppföra mur eller plank (undantag se nedan).

Inom område med detaljplan krävs dessutom bygglov för att:

· Ändra en byggnads yttre avsevärt genom att t.ex. bygga altan, byta fasadbeklädnad, tilläggsisolera, byta taktäckningsmaterial från exempelvis takpannor av tegel till liknande av plåtmaterial, byta befintliga fönster till nya med annat utseende, ta upp ny dörr eller fönster i fasad, sätta igen dörr eller fönster i fasad eller sätta upp solfångare.

· Sätta upp eller väsentligt ändra skyltar eller ljusanordningar.

· Uppföra, bygga till eller ändra ekonomibyggnader för jord- eller skogsbruk.

Åtgärder som inte kräver bygglov
För en- och tvåbostadshus gäller att:

· Det är tillåtet att utan bygglov anordna skyddade uteplatser med mur eller plank i anslutning till bostadshuset om
– höjden inte överstiger 1,8 meter och
– planket/muren inte sträcker sig mer än 3,0 meter ut från bostadshuset och
– inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter.

· Skärmtak får utan bygglov sättas över uteplatser, altaner, balkonger och entréer om taken inte överstiger 12 m2 vardera och inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter.

· högst två komplementbyggnader (friggebodar) får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet utan bygglov som

– inte överstiger en sammanlagd byggnadsyta på 10 m2 och

– inte överstiger en högsta höjd från mark till taknock om 3,0 meter och inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter.

För att få placera mur/plank, skärmtak eller friggebod närmare tomtgräns än 4,5 meter utan bygglov krävs att berörda grannar lämnar sitt medgivande. Ett sådant medgivande bör dokumenteras skriftligt. Saknas grannemedgivande krävs bygglov.

Inom detaljplanelagt område finns undantag från kravet på bygglov för att färga ombyggnad under förutsättning att byggnadens karaktär inte ändras väsentligt.

Robert Kiejstut

Läs mer: 7 frågar om grannar

Vem har rätt att vara på min tomt?

Hej. Jag undrar i vilken utsträckning jag får hindra/avvisa objudna gäster från min villatomt? Gör en ”inkräktare” sig skyldig till brott (möjlighet att tillkalla polis) eller saknar jag laglig rätt att värna min egendom?

Gör det någon skillnad om tomten helt saknar gränsmarkering eller t.ex. omgärdas av ett staket där grind/-ar ej kan öppnas utan nyckel?

Svar:

Den som olovligen tränger sig in eller stannar kvar där annan har sin bostad gör sig skyldig till hemfridsbrott.

Med bostad menas även tillfällig bostad, exempelvis ett hotellrum, en båthytt eller en husvagn. Straffskyddet omfattar även en gård eller trädgård som hör till bostaden. Det ställs inte något krav på att trädgården skall vara inhägnad om det är uppenbart att området hör till bostaden.

Straffskyddet förstärks genom reglerna för nödvärn. Genom dessa regler får våld användas mot den som olovligen trängt in i rum, hus, gård eller fartyg eller mot den som efter tillsägelse vägrar lämna bostaden.

För hemfridsbrott är straffet i normalfall böter och om brottet är grovt, fängelse i 2 år.

Robert Kiejstut

Grann(o)sämja

Vår granne tycker att våra träd och buskar är planterade för nära tomtgränsen – han kan inte komma åt att underhålla sitt staket, som täcker en del av tomtgränsen. Sedan planerar han att sätta upp ett nytt staket mellan tomterna.

Finns det något som ger honom stöd för hans uppfattning att vi planterat våra träd och buskar för nära tomtgränsen? Behöver han ha vårt godkännande att sätta upp ett nytt staket på tomtgränsen eller räcker det med att han placerar staketet på sin tomt?

Tråkigt när vi bott bredvid varandra i tretton år och aldrig tidigare funnits tillstymmelse till osämja.

Svar:

De enda bestämmelser av grannelagsrättslig natur som finns i jordabalken (JB) och som är relevanta på denna fråga är stadgandet i 3 kap 1 § att var och en vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom skall ta skälig hänsyn till omgivningen samt stadgandet i 3 kap 2 § om rätt för fastighetsägare att under vissa förutsättningar ta bort rot eller gren som tränger in på fastigheten från angränsande område.

Om grannen behöver underhålla sitt staket, vilket jag tolkar som att det med vissa mellanrum behöver målas om, får ni vid dessa tillfällen se till att han får åtkomst till staketet genom att klippa rent framför det i tillräcklig omfattning. Om träd och buskar i övrigt inte hindrar grannen att nyttja sin tomt ser jag inget stöd för grannens uppfattning.

Beträffande grannens staket skall det i första hand vara så placerat att det står hans tomt och inte ”tränger in” över tomtgränsen till er tomt.

Staketet kan då sättas upp utan ert medgivande. Observera dock att reglerna för exempelvis höjd på staket varierar bland landets kommuner. Det är därför viktigt att ta reda på vilka regler som gäller i hemkommunen.

Robert Kiejstut

Läs mer: Störande grannar

Träd som skuggar och skräpar ned

Vad säger lagen om grannens träd som skymmer, skuggar, skräpar ned och tar all näring från min gräsmatta. Har jag rätt att kräva att han tar ned dessa träd?

Svar:

I jordabalken anges att om en rot eller gren tränger in på en grannes fastighet, får denne ta bort den. Dock skall ägaren först ges tillfälle att göra detta, om åtgärden kan medföra skada av betydelse för honom.

Om trädens rötter tränger in på din fastighet och på så sätt skadar din gräsmatta, har du möjlighet att i första hand be honom åtgärda detta och i andra hand åtgärda problemet själv. Träd som enbart skymmer eller skuggar faller dock utanför denna bestämmelse. I detta fall bör man på ett vänligt och övertygande sätt förmå grannen att inse problemet.

Robert Kiejstut

Störande granne

Hej, Vi bor i villa, och i villan intill bor en man som älskar musik. Högt och sent på nätterna. Problemet har hållit på av och till i 3 år. Nu senaste halvåret har vi ringt polisen varje gång vi anser honom störande. Vad kan man göra? Hur mycket är det tillåtet att störa sina grannar? När han spelar kan det handla om att han börjar vid 23.00 och håller på till 4-5 på morgonen. Han spelar även andra tider på dygnet men då känns det som om det finns ännu mindre att göra. Hjälp!
Störd nattsömn

Svar:

Som i så många frågor är det även här en fråga om avvägning. Samtidigt som man inte får störa sina grannar, så måste grannarna tåla en viss störning. I detta fall verkar dock grannens lyssnande på musik vara av påtagligt störande art, framför allt då det sker nattetid.

Eftersom det inte verkar finnas förutsättningar för diskussion er emellan, återstår i princip den metod ni valt, nämligen att polisanmäla grannen. Grannens hänsynslösa störande kan i vissa fall anses som ofredande vilket i sin tur betraktas som ett brott och kan ge böter eller fängelse i högst 1 år.

Robert Kiejstut

Läs mer: Grannens träd angår dig

Klippa häck i tomtgräns

Har min granne rätt att klippa ner en häck som är planterad i tomtgränsen mellan våra tomter till tre decimeters höjd utan att fråga mig om lov?

Svar:

De enda bestämmelser av grannelagsrättslig natur som finns i jordabalken (JB) och som är relevanta på denna fråga är stadgandet i 3 kap 1 § att var och en vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom skall ta skälig hänsyn till omgivningen samt stadgandet i 3 kap 2 § om rätt för fastighetsägare att under vissa förutsättningar ta bort rot eller gren som tränger in på fastigheten från angränsande område.

Man kan säga att denna fråga måste bedömas från vad som kan anses vara ”god sed” i grannelagsförhållanden. Alla häckar måste ansas tämligen regelbundet och med vissa års mellanrum även klippas ned helt och hållet. Om häcken innan nedklippningen var 150-200 cm hög är det naturligtvis en drastisk åtgärd att ta ner den till 30 cm. En sådan åtgärd bör man naturligtvis samråda med sin granne om.

Att märka är att det finns ett rättsfall från Högsta Domstolen från 1990 där en nedklippning av en häck från 190-200 cm till 150 cm inte gav klagande granne rätt till yrkat skadestånd för åtgärden.

Robert Kiejstut

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar