I juni är nätterna frostfria i hela landet och det är dags att ”göra sommar” ute. Nu kan du så de sista fröna, om det inte redan är gjort, och sätta ut sommarblommor i krukor och blomlådor.
Också ogräsen gror där det är naken jord. Det är smartare att rensa lite och ofta. Det sparar tid i längden eftersom det inte blir lika betungande pass när du är ute och rensar. Se också ogräsrensningen som något meditativt. Samtidigt som det blir fint och välstädat i landen kan du på nära håll se hur allt spirar i trädgården. Sådant mår vi bra av – det är till och med vetenskapligt bevisat.
Så får du välmående odlingar:
- Gallra bland fröplantorna när de tittar upp. Om de står för tätt konkurrerar de med varandra med klena plantor som följd. Men släng inte de små liven. Ätliga blad blandar du i salladen. Sommarblommor kan du plantera på en annan plats.
- Alla växter behöver inte gallras. Undantag är plocksallat och rucola.
- När risken för nattfrost är över är det dags att plantera ut förkultiverade fröplantor.
- Det är först nu du sår bönor på friland. Sår du tidigare, innan jorden är tillräckligt varm, finns risken att fröet ruttnar i stället.
- När du klipper gräsmattan, lägg klippet i landen som marktäckning. Det ger näring och gör det svårare för fröogräs att gro. Dessutom minskar avdunstningen – du behöver inte vattna lika ofta
Att göra i juni (om du vill)
Ta in blomdoften
Glöm inte att plocka pioner, gammaldags rosor och kaprifol och sätta i vas inomhus. Då kan du njuta av blomdoften på nära håll.
Plocka bort frökapslar
När vårlökarna blommat över är det bra att plocka bort frökapslarna. Då sparar de kraft. Låt också bladen vissna ner i sin egen takt så all näring går tillbaka till löken.
Sätt ut växterna
Nu när risken för nattfrost är över är det dags att sätta ut pelargoner, fuchsior och andra växter som har stått inomhus i vinter. Tänk på att sakta vänja dem vid utelivet innan de planteras ut i trädgården.