Så lyckas du i växthuset

Varsågod – vi har listat de allra bästa knepen för att du verkligen ska lyckas med växthusodlingen i år!

Ventilera!


Växter trivs inte i för hög värme. Med en automatisk lucköppnare är det lättare att få rätt ventilation. Foto: Willab Garden.

Det är få växter som tycker om temperaturer över 30 grader. Blir det för varmt trivs ohyra, och för hög värme kan också innebära att växterna dör. En del växter kan också ha svårt att bli befruktade om det är för varmt. Kondens ökar risken för sjukdomar.

Ibland räcker det med att öppna dörren men då brukar  istället sniglar komma in och det vill man inte. Den varma luften stiger ju uppåt, så bäst vädrar man genom takluftningsfönster och via ventilatorer vid marknivån. Plantor som slokar kan också duschas för snabbare avkylning.

Den öppningsbara ventilationsytan ska motsvara minst 20 procent av golvytan i ett växthus. Det finns automatiska lucköppnare som inte behöver el. Kolvarna som öppnar takluckorna drivs med ett vax som expanderar vid värme.

Jämna ut temperaturskillnader

Håll jämn temperatur, växter ogillar starka skillnader i temperatur vilket lätt sker i små växthus och på våren och hösten. För maximalt utnyttjande av växthuset är lös isolering (bubbelplast) och extra tillskottsvärme viktigt. Installera en frostvakt som slår på om temperaturen går ner under 5 grader. Värmefläkten kan också under heta dagar användas för att dra ner värmen från taket.

Dra upp plantor


Du kan dra upp egna plantor om du har tillskottsvärme i växthuset.

Har du tillskottsvärme i växthuset kan du dra upp dina egna plantor. Redan i mars-april kan du börja, annars får du dra upp dem inomhus. Lösa hyllor som kan tas bort, eller fällas ner, är praktiskt och bekvämt när man förkultiverar växter.

Använd krukor


Paprika odlas bäst i kruka då den lätt drabbas av ohyra.

Då jorden inne i växthuset måste bytas varje år är det faktiskt lättare att odla i krukor än i markbädd. Skulle en växt i kruka drabbas av ohyra är det lätt att flytta ut den. Lerkrukor är snygga, men tunga. Bäst är att odla i 10-litershinkar med hål i, så kallade murarhinkar är förträffliga.

Vattna!

Värme och stark tillväxt – då gäller det att vattna ofta. Det fungerar bra att vattna med vattenkanna eller trädgårdsslang. Det finns annars bevattningssystem för såväl krukor/hinkar som markbäddar. Automatiskt bevattningssystem är att föredra om du ofta är bortrest. Men var försiktig med vattningen då det är kallt ute. Risken för  svampangrepp ökar då. Ett knep att bibehålla markfuktigheten är att täcka jorden med färskt gräsklipp. Även vacker småsten fungerar bra.

Gödsla


Se till att jorden blir utbytt varje år och gödsla regelbundet.

Värmen och det skyddade läget gör att tillväxten går snabbt. Plantor i växthus behöver mer näring än de som växer utomhus. Tester har visat att växter mår bäst av att få näring regelbundet, det vill säga ofta men lite varje gång. Grunda krukorna med 0,5 deciliter hönsgödsel i botten. Börja sedan ge flytande gödsel i samband med vattningen 3-4 veckor efter det att växterna planterats i den nya jorden. Det fungerar även om du har en automatisk bevattningsanläggning. Även marktäckning av färskt gräsklipp avger näring.

Håll avstånden!

Plantera inte för tätt så att plantorna skuggar varandra. Runt 40 centimeter ska avståndet vara, ljus och luft mellan plantorna är lika viktigt i ett växthus som utomhus.

Håll rent

För att undvika spridning – och utveckling – av växtsjukdomar ska alla krukor och själva växthuset rengöras noga på hösten.

Bekämpa ohyra

All vanlig ohyra bekämpas lättast med biologiska medel, så kallade nyttodjur, nematoder som steklar och rovkvalster. De ska sättas in så snart ohyran upptäcks. Finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker och över Internet.

Sniglar stormtrivs i den fuktiga, gosiga växthusvärmen. Ha inte dörren öppen, då kommer de lätt in. Titta under krukor, där trivs de. Strö ut snigelmedel gjort av ferramol som gör att sniglarna tappar aptiten och drar sig undan och dör.

Byt jord

Växthusodling är intensivodling. Byt ut jorden varje år, töm ut den i samband med rengöringen på hösten och ersätt den på våren med ny fräsch jord.

Plantera i varm jord

När jordtemperaturen är 18-20 grader varm. En vanlig kylskåpstermometer fungerar bra att mäta jordtemperaturen med. Tänk på att skugga småplantorna, de bränns lätt av solen. 


Tomater är tacksamma att odla och är ofta självpollinerande.


En enöglehållare för stödväxttrådar är bra när man odlar exempelvis gurka och andra högväxande växter. Foto, Willab Garden.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar