Så lyckas du med hallonbuskar

Vattna vid torka, gödsla ordentligt och gräv ett ordentligt land till dina hallonbuskar. Här är trädgårdsmästarens bästa knep för att lyckas med hallon!


Läs också: Så lyckas du med pioner! 

Hur planterar jag hallonbuskar och när ska man beskära busken? Trädgårdsmästaren och trädgårdsskribenten Anna Theorin på odla.nu delar med sig av smarta knep.

Plantera hallonbuskar

Välj en bra plats för hallonen, gärna så soligt som möjligt och inte allt för blåsigt. Köp krukodlade, svenska plantor för bäst resultat.

– Fundera på om du vill ha både hösthallon och sommarhallon. Hösthallon kan man skörda från augusti tills frosten kommer och sommarhallon skördar man som det låter på sommaren. Hösthallon tål inte för höga zoner men om man kan ha hösthallon skulle jag valt en blandning. Det är det jag själv har hemma, en rad med hösthallon och en med sommarhallon.

 

Sätt en rad hallon i gräsmattan

Gräv gärna en rad för hallonen i gräsmattan eller sätt dem i en pallkrage, annars sprider de sig. Blanda ut jorden med kompost eller planteringsjord av bra kvalité.

– Hallon vill ha en lätt sur jord, alltså lite lägre pH-värde, så om du till exempel har högt pH-värde (t.ex lerjordar) så kan man blanda i lite barkmull eller täckbark i planteringsjorden. Plantera inte hallonen för djupt, sätt dem i samma nivå med jorden som de står i krukan. Och glöm inte att vattna mycket!

 

Stöd till dina bärbuskar

Vissa hallonbuskar blir höga och behöver ett stöd.

– Jag har satt upp grindstolpar i varje ”hörn” av odlingen och dragit grön ståltråd mellan, den syns inte men ger ett bra stöd för hallonen. 

 

Läs även: Så lyckas du med jordgubbslandet!

 

Så sköter du hallonbuskar

Hallonbuskar är inte helt skötselfria om man jämför med exempelvis en vinbärsbuske. Du måste beskära hallonen varje år! Så här gör man med de olika sorterna:

Hösthallon

Hösthallon får frukt på årsskotten, vilket betyder att du ska beskära alla skott på våren. Beskär ner till marken så att nya kan komma upp och ge frukt. Klipp alltså ner hela busken till backen. Det kan kännas brutalt men är helt rätt. 

 

Sommarhallon

Sommarhallon får frukt på tvåårsskotten, det betyder att de skott som kommer upp som nya på sommaren inte får skörd förrän året därpå. Därför ska man beskära ner de skott som har gett frukt samma år.

– Jag beskär mina sommarhallon på hösten, då ser man vilka skott som gett frukt lättare än våren därpå. De skott som ni ser har gett frukt beskär du ner till marken på hösten. De som är nya för året och inte gett frukt än, sparas till nästa år. Om man vill låta de stå över vintern kan man knyta ett litet band eller garn runt de skott som gett frukt så man ser vilka man ska klippa bort nästa vår. 

Gödsla hallonbusken var fjärde vecka

Vattna mycket och gödsla hallonbusken regelbundet – det är knepet för att få stora och goda hallon!

– Jag gödslar mina hallon på våren, då får de ett tjockt lager med brunnen kogödsel, det går bra med den på påse. Sen gödslar jag med chrysan ungefär var fjärde vecka till augusti. Jag vattnar hela hallonplanteringen vid torka och vattnar då länge, om man använder spridare får den gärna stå på några timmar. 

Förhindra rotskott – plantera i gräsmattan

Eftersom hallon sprider sig är det viktigt att man från början planterar dem på en plats där man kan sköta rotskotten. En rad i gräsmattan är optimal då man kan klippa av de skotten som sprider sig med gräsklipparen.

 

Problem med små hallon

Har du problem med små hallon? Små hallon beror oftast på vattenbrist, utan tillräckligt med vatten kan de största mormorshallon se ut som de små hallon vi hittar i det vilda. En hallonodling behöver vattnas vid torka.

Expertens bästa tips – så lyckas du med hallon!

– Se inte hallonodlingen som ”vanliga” bärbuskar som krusbär eller vinbär där du gräver en liten grop och planterar en planta i. Det kommer aldrig ge ett bra resultat. Istället:

  • Gräv ett ordentligt land.
  • Håll ogräset borta.
  • Vattna vid torka!
  • Gödsla varje år och glöm inte beskärningen årligen.

Läs också: 10 perenner som är omöjliga att döda

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar