Sandras gröna – förgro potatis och beskär lavendeln

Vad bör man göra i trädgården i april? Vi i Villas trädgårdsmästare Sandra Holmes guidar.

Förgro potatis

Bädda för tidig och bra potatisskörd genom att skaffa sättpotatis som du lägger ljust i ett fönster, så att de får groddar. Du kan även förgro sättpotatis i en låda med låg kant. Täck då potatisen till hälften med planteringsjord, vattna lite och ställ dem gärna svalt. Potatisen bildar då plantor med rotsy­stem och blad, och skörden blir extra tidig. 

Favvopotatis!

Franska gourmetsorten ’Amandine’ – ljuvlig!

Så utomhus

5 grönsaker du kan så utomhus

Spenat, rädisa, sallat, sockerärt och morot är grönsaker du kan så nu i april, så fort jorden luckrats upp. Funkar både i grönsaksland och pallkrage!  

Lavendel

Beskär lavendeln

För att lavendeln inte ska bli risig och kal nedtill är det bra att beskära den hårt när frostrisken är över. Klipp bort ner till en tredjedel av plantan med en sekatör, så blir lavendeln tät och fin. 

Kärleksört är lätt att dela.

Dela perennerna och få fler

Nu är en bra tid att dela dina perenner. Gräv upp en planta och dela rotsystemet med händerna eller en spade så att du får två eller flera plantor. Plantera och vattna. Delning föryngrar växterna och får dem att må bra.

Läs också: 10 lättodlade kryddor för din trädgård

Påskliljor

Återvinn påskblommorna!

Förläng livet på dina överblommade påskliljor och andra lökväxter genom att plantera ut dem i trädgården efter påsk. Låt bladen vissna ner innan du klipper av dem, så att näringen kan gå ner i lökarna igen. Sätt dem i grupper för större effekt!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar