Sandras gröna – luktärter och zinnior

Vad är bra att göra i trädgården i maj? Vi i Villas trädgårdsmästare Sandra Holmes guidar.

Paradisbuske.

5 blommande buskar att plantera nu

Med blommande buskar får du vacker blom utan mycket skötsel. Lättodlade sorter är vårginst (gula blommor, zon 3), trädgårdsprakttry (rosa, zon 3), kameliaschersmin (vit, zon 4), paradisbuske (rosa, zon 4) och ungersk syren (lila, zon 7).

Luktärt

Lyckas med luktärter

Luktärter doftar underbart och blommar långt in på hösten. För finare och fler blommor, toppa småplantorna ovanför andra bladparet. Luktärter gillar djup, näringsrik jord, så blanda upp jorden med gödsel. Näringsvattna en gång i veckan under sommaren, gärna med guldvatten (1 del kiss + 9 delar vatten), och plocka blommorna ofta för att förlänga blomningen. 

Blad Planta

Låt ett blad bli en ny planta

Fetbladsväxter, t ex kärleksört, är superlätta att föröka. Nyp av ett blad och lägg det på ytan i en kruka med sandblandad jord. Låt bladfästet ha kontakt med jorden och spreja ett par gånger i veckan så jorden hålls lätt fuktig. Vid bladfästet bildas en ny planta. Plantera om i ny jord. 

Läs också: 7 trädgårdsdrömmar – så lyckas du!

Zinnior

Så färgstarka zinnior

Zinnior är färggranna och ursnygga i rabatter, grönsaksland och buketter. De blommar länge och fjärilarna älskar dem! Du kan så dem utomhus i maj och juni. 

Kompost

Starta en kompost

Det är lätt att fixa en trädgårdskompost! Bygg en av brädor eller sätt några pallkragar ovanpå var­andra. Ställ komposten på en skuggig plats och lägg lite kvistar i botten. Blanda torrt och visset med fuktigt och grönt, och klipp avfallet i mindre bitar så går nedbrytningen snabbare. Till nästa säsong har allt blivit till fin jord!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar