Sista rycket i trädgården

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Nu är det dags att förbereda trädgården inför vintern. Dessutom är hösten bästa tiden att plantera många träd och buskar, och så alla lökar och knölar som ska blomma i vår.


Rudbeckia.

Sommarvärmen kan dröja sig kvar länge på hösten. Passa på att njuta soliga och varma dagar. Många sena perenner blommar dessutom med det ståtligaste flor i september och långt senare. Det beror helt på när kylan sätter in.

När frosten satt stopp för blomningen bör man låta perennerna stå kvar i rabatten. Många växter har vackra vinterståndare som är en prydnad också vintertid. Dessutom blir det vissna bladverket som ett värmande täcke och gör att växterna klarar vintern bättre. Det är särskilt viktigt med prydnadsgräs. Klipper man ner gräset innan vintern kan den drabbas av röta genom att vatten samlas i stubben.

Kratta bara bort löv från gräsmattan om de lägger sig i tjocka sjok som kan kväva gräset under. Löv som ligger kvar på våren kan man smula sönder med gräsklipparen så att näringen går tillbaka till marken. Låt gärna lite fallfrukt ligga kvar också. Det är uppskattat av trädgårdens vilda djur.

Plantera lökar

Bästa tiden att plantera vårblommande lökar och knölar är i september och i början av oktober. Små lökar som krokus, vintergäck, snödroppar bör planteras redan i september, men även narcisser bör i jorden så tidigt som möjligt. Tulpaner kan däremot planteras senare. En tumregel är att ju mindre lökar desto tidigare plantering.

Plantera lagom tätt och gärna i mindre grupper. Planteringsdjupet bör vara två till tre gånger lökens höjd. För att lökarna ska trivas och återkomma år från år för jorden vara sandblandad men vanlig trädgårdsjord brukar bli bra om den är någorlunda väldränerad. I tyngre jordar kan lökarna dö ut efter första årets blomning.

Beskärning

Många buskar och träd beskärs under hösten men inte alla. Tuja och idegran kan beskäras nu på hösten. Även för träd som blöder som lönn, björk och prydnadskörsbär blir höstbeskärning bäst. Stenfrukt som plommon och körsbär gallras efter skörden. Även bärbuskar som vinbär, krusbär, björnbär och hallon beskärs nu.

Hösten är också en bra tid att klippa tillbaka kaprifolen om den blivit risig och behöver föryngras. Det görs när bladen har fallit. Andra klätterväxter som beskärs om hösten är klätterhortensia, vildvin och rådhusvin, och klematis som blommar på årsskotten. Och så vinrankan. Den beskärs ganska sent, i november till december.

Plantering

Hösten är en utmärkt planteringstid. Barrotade plantor planteras nu på hösten eller tidigt på våren. Krukodlade plantor däremot kan planteras när som helst på säsongen. Men ofta kan det vara torrt under sommaren och man måste se till att jorden hålls fuktig tills plantan rotat sig. Vår och höstplantering kräver inte samma passning med vattning. Om en planta är på gränsen till härdig kan det dock vara bättre att vänta med att plantera den till våren.

Höstgrävning

Om jorden i trädgårdslandet är en lerjord bör den grävas på hösten för att bli mer lättarbetad. Ta en grep och vänd på kokorna och låt dem sedan ligga. De kommer att sprängas sönder under vintern och jorden känns lättare och luftigare till våren.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar