Skapa en våtbädd – och odla trots torr jord

En våtbädd skapar möjligheten att odla växter som gillar fukt i trädgårdar med torr jord. Så här anlägger du den vattenbesparande rabatten!

vatbadd

Har du torr jord där favoritblommorna inte trivs? Då kan en våtbädd vara lösningen. Med en våtbädd skapar du ett vattenmagasin i jorden, så att växterna inte torkar ut. Det är lämpligt både för torra jordar, där marken är full av rötter, och på trädgårdar anlagda på schaktmassor. Dessutom är det både klimatsmart och arbetsbesparande då du slipper det ständiga behovet av extra vattning för att hålla växterna vid liv. Istället bevarar du regnvattnet i marken, som växterna kan tillgodogöra sig av när de behöver det. Så här gör du!

Anlägg en våtbädd

Du behöver:

  • Gummiduk, dammduk eller byggplast
  • Något kantmaterial, tex grova grenar eller stora stenar
  • Grus, sand, lecakulor eller grenar/ris
  • Fiberduk
  • Gödsel och gärna kompostjord om du har
  • Växter

Gör så här:

1. Gräv en grop i marken med ett djup på minst 25 cm, eller djupare beroende på val av växter, och önskad bredd. Tänk dock på att anpassa måttet efter dukens storlek, så att hela gropen täcks av duken. 

2. Fodra gropens insida med duken och kapa till den så att den är minst 10 cm större än gropen, för att förhindra att rötter inte tränger in längs kanterna. Använder du byggplast är det bra att lägga den i flera lager. 

3. Dölj kanterna på duken, genom att exempelvis lägga stora stenar eller grenar runt gropen. 

4. Lägg grus, sand eller ris i botten av gropen, i ett lager på minst 10 cm. Gör några dräneringshål i dukens sidor, ovanför detta lager, så att överflödigt vatten kan rinna ut vid stora regnmängder.

5. Lägg fiberduk ovanpå bottenlagret, så att jord inte sipprar ner i vattenmagasinet. 

6. Är jorden du grävt bort av hyfsad kvalitet och inte full av ogräs kan du återanvända den och lägga tillbaka den i gropen, annars kan det vara bra att byta ut mot annan jord.
7. Tillför gödsel och kompostjord för att göra jorden mer fuktighetshållande och näringsrik och blanda om.
8. Plantera växterna du önskar.

9. Vattna igenom jorden ordentligt. Nu är din våtbädd klar!

Tips!

För mer inspiration, se Riksförbundet svensk trädgårds tips om hur du kan spara vatten och anlägga en våtbädd här och här.

Läs också: Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som klarar torka!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar