Skördetid i trädgården

Ett av odlandets stora nöjen är att få skörda det man sått och planterat.

Att få frossa i hemodlade, nyttiga godsaker vid middagsbordet under ljumma augustikvällar är en riktig höjdare. Direkt från landet till tillagning och ut på middagsbordet blir ingen finsmakare besviken. Bättre råvaror än dem från det egna landet går inte att få. Obesprutade och med möjlighet att skörda vid rätt tid, när de är som allra läckrast.


Potatisen har sin givna plats i köksträdgården. Nyplockad färskpotatis är en verklig läckerhet.


Den goda grytan med rotsaker kräver inte många råvaror och är lätt att tillaga.

Rotsaker i ugn

rotsaker i ugn

15-20 små potatisar i klyftor
4-5 morötter i mindre bitar än potatisen
1-2 gula eller röda lökar i tunna klyftor
1-2 klyftor pressad vitlök Salt, svartpeppar och timjan
Olivolja eller annan matolja

Lägg potatisklyftorna, morotsbitarna och den klyftade löken i en ugnsfast form. Krydda med salt, peppar och timjan. Pressa vitlöken, ringla över lite olivolja och blanda alltsammans. Ugn 225° i cirka 40 minuter eller tills rotsakerna är mjuka. Gott till grillat eller bara som det är.

Ljummen potatissallad med rädisor

ljummen potatissallad

15-20 små potatisar
En knippe rädisor
1-2 vitlöksklyftor
En knippe dill
Salt, svartpeppar och olivolja eller annan matolja

Nyskördad färskpotatis, rädisor, lite vitlök och dill är allt som behövs till potatissalladen.

Skala potatisen om det inte är färskpotatis och koka den mjuk. Skär den i skivor när den kallnat något. Skiva rädisorna och hacka dillen. Varva potatis, rädisor och dill. Krydda mellan varven. Pressa vitlöken och häll över lite olivolja. Gott till kött.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar