Smakfulla skönheter

Grönsaker kan vara lika läckra för ögat som för gommen. Sudda därför ut gränserna mellan rabatten och grönsakslandet, så får du dubbel njutning.

Det är ingen som har sagt att vissa växter måste odlas i trädgårdslandet bara för att de är grönsaker. Ta och titta lite närmare på dem.
Många grönsaker är vackra i både färg och form, framför allt olika kålväxter och mangold, som har mustigt färgstarka blad och nästan skulpturala blad. Därför kan du mycket väl använda dem som färgklickar i perennrabatten, precis som man odlar ettåriga växter, och inte bara till spis. Andra växter från trädgårdslandet är riktiga praktpjäser som behöver utrymme. Har du inte plats i landet är de precis lika vackra, om inte ännu vackrare, som solitärer eller som bakgrundsplantering i en perennrabatt. Där kan de få chansen att breda ut sig och verkligen komma till sin rätt.

Återanvänd fröplantor

När det är dags att rensa trädgårdslandet efter vårsådden och gallra bland plantorna så de inte står för tätt, brukar det bli många små fröplantor över. Återanvänd dessa och plantera om dem i rabatterna. Utmärkta att sätta i gluggar i perennrabatten eller i urnan är t ex mangold eller olika kålväxter, men också sallat. Inte nog med att de är en prydnad under sommaren, till hösten skördar du dem precis som grönsakerna i trädgårdslandet.

10 goda grönsaker du kan odla även för deras skönhets skull

Kronärtskocka och kardon.

Frösådd och odling: Båda sorterna förkultiveras helst redan i januari. Plantor, oftast sorten ’Herrgårds’. brukar dock finnas att köpa under våren. Plantera ut när risken för frost är över. Första året brukar man få 3 – 6 skockor. Kan plantan övervintra (zon 1) ger den en betydligt rikare skörd kommande år.

Svartkål eller palmkål

Frösådd och odling: Den är precis lika lättodlad som grönkål och kan frösås på friland på våren. För en tidigare start är det bäst att förkultivera inomhus och sedan plantera ut när risken för nattfrost är över.


Savojkål

Frösådd och odling: Savojkål sägs vara mer lättodlad än vitkå,l som är ganska näringskrävande. Förkultiveras inomhus på våren, ca 4 – 6 veckor innan utplantering. Sätt ut plantorna med 30 – 40 cm mellanrum när risken för nattfrost är över.


Grönkål

Frösådd och odling: Precis som andra kålväxter är de mycket lättodlade. Sås direkt på friland när jorden blivit ordentligt uppvärmd eller förkultiveras i kruka och planteras ut. Skörda efterhand under höst och vinter. Den smakar bäst efter några ordentliga frostnätter. Spara gärna lite till julbordet, men täck så att rådjuren inte hinner före.

Garnerings- eller prydnadskål

Frösådd och odling: Kan sås direkt på friland när jorden blivit ordentligt uppvärmd. Vill man få snabbare start förkultiveras den i kruka och planteras ut. Räkna med att så inne ca 4 – 6 veckor innan utplanteringen. Ett lämpligt avstånd mellan plantorna är ca 50 cm. Trivs bäst på mullrik lerjord.


Mangold

Frösådd och odling: Sås på friland, i maj när jorden blivit någorlunda uppvärmd. Så gärna glest, så blir det mindre att gallra. För att bladen ska bli stora och fina bör jorden dock vara ganska kväverik. Lägg gräsklipp runt plantorna – det kan göra susen. I skyddade lägen kan den övervintra.Pak choi

Frösådd och odling: Sås på friland. Bästa tiden är på sensommaren eller hösten, och du kan njuta av den långt in på höstkanten. Sår man på försommaren går plantan för snabbt i blom. Trivs bäst i en porös och fuktighetshållande jord på en solig till halvskuggig plats.

Röd målla. Trädgårdsmållan är en gammal kulturväxt, som inte odlas så mycket nu för tiden. Det är en ståtlig målla, fast mer högrest än omfångsrik. Den kan bli upp till 2 meter hög. Den mustiga blodröda bladfärgen ger en vacker färgklick både i rabatten och salladen. Skördas sommaren igenom allt efter det kommer nya blad. Plocka också och blanda i sommarbuketten. På sensommaren blommar den med täta blomklasar som vippor högst upp på plantan. Mållan är enkönad, med hon- och hanblommor på skilda plantor.

Frösådd och odling: Mycket lättodlad. Sås på friland på våren. Det är en ettårig växt, som frösår sig mer än gärna, precis som mållor har en benägenhet att göra. Ta därför bort de flesta blomvipporna för att hålla den på plats. Då har du den kvar år från år, men kanske inte alltid på samma ställe.

Plocksallat

Frösådd och odling: Sås på friland när jorden är tillräckligt varm på våren och sedan i omgångar, för att fräsch sallat alltid ska finnas till hands. En av de mest lättodlade sallatstyperna, just för att man bara odlar den för att skörda bladen och inte låter den växa till huvuden. Gallrar man bildar den fina rosetter. Anspråkslös, ställer inga större krav på jorden, men fördrar en lucker och mullrik sådan.

Ätliga blommor

Frösådd och odling: Så fröna på friland när jorden har rett sig på våren. Bägge är mycket lättodlade ettåriga växter som sällan trilskas. Skörda gärna fröna när plantorna blommat över och bildat fröställningar. På så sätt har du frön från år till år.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar

TV: Redaktionens bästa klipp!