Snabba genvägar till bättre odlingsklimat

Dina växter trivs bäst om odlingsklimatet i din trädgård förbättras. Det finns några enkla nycklar som gäller, följ dem och du kan till och med ha kaktusar i din trädgård, året runt!

Vindskydd

Det är oftast vinden man behöver skydda växterna från, inte sol eller kyla.
Vindskydd går att skapa på många sätt. Undersök först vindförhållandena i din egen trädgård. Sätt upp ett fuktat finger och känn varifrån vinden oftast blåser. Den sida som känns kall är vindens sida. Kolla också hur vinden redan har påverkat växtligheten.
Kolla varifrån den kalla vinden oftast kommer och anlägg skydd för dina planteringar.

Häckar och buskage

Naturen skapar det bästa vindskyddet, där vinden finfördelas i det täta grenverket hos häckar och buskage. Vinterns och vårens iskalla vindar drar in i din trädgård från norr. Skillnaden i effekt mellan kalla vintervindar från nord och syd kan vara hela minus 20 grader i köldverkan. Därför är det viktigt att anlägga en läplantering. Minst 180 cm, allra helst 2 meter hög ska häcken/buskaget kunna bli, så här duger enbart högväxande, och allra helst snabbväxande sorter.
En tät häck av exempelvis idegran ger mycket kraftig lä precis i anslutning till häcken medan ett buskage av mera glesväxande buskar ger jämnare lä över en längre sträcka. Välj gärna vindstarka arter, dess knoppar och blad brukar tåla den uttorkning som vinden medför mycket bättre.

Byggda vindskydd

Ett vindskydd får inte bli för tätt, det måste kunna sila vinden. Ett staket gjort av flätad pil är snyggt, snabbt byggt och underhållsfritt. Det kan också kompletteras med klätterväxter som klematis som också är en snäll, lätt klättrare. Ett annat alternativ är ett lågt staket som toppas med en spaljé där klätterväxter får klä in överdelen.


Staket av flätad pil kan varieras i det oändliga.

Väldränerat

Det är ytterst få växter som tycker om att växa i konstant våt jord. Merparten av de mera exotiska växterna, de vi förknippar med sydligare nejder, vill också växa ytterst väldränerat.
Jordförbättra med grovt grus och/eller mull ner till ett djup av 50 cm. Skulle delar av din trädgård ha extremt våta partier är det en bra idé att lägga ner dräneringsslangar i rabatten.


Vin trivs bäst i väldränerad jord.

Upphöjda rabatter

Upphöjda rabatter är den enklaste genvägen till ett bättre odlingsklimat. Att anlägga upphöjda rabatter är också ett snabbt sätt att få bättre dränering. För att man ska vinna en växtzon räcker det i regel med att lägga på mera jord, så att rabatten ligger minst 15-20 cm högre än omgivningen.  Det kommer du särskilt att lägga märke till på våren. Den upphöjda rabattens jord värms snabbare upp, och därmed kommer också vårlökar som krokus att blomma tidigare än om rabatten låg i marknivå.


Vinn en växtzon på att höja upp rabatten.

Sluttningar

Drömmer du om en egen vingård och har en tomt med nivåskillnader? Då ska du behålla tomtens sluttningar och branter. Sluttande mark brukar vara väldränerade, och sluttningen gör att snön tinar snabbare. Vin trivs bäst i sluttningar, det vill växa ytterst väldränerat och rötterna kräver också ett bra jorddjup. Det är vanligt att gamla vinstockars rötter går ner 8-11 meter i marken. Det gör att man sällan behöver extravattna vin. För odling av vin på friland är staketdruvor särskilt lämpliga i vårt klimat. Även bambu och lökväxter trivs särskilt bra i sluttningar.


Bambu trivs bra i sluttningar.

Sten lagrar värme

Sten, i form av stora enstaka solitärer eller i form av murar magasinerar värme under dagen, och avger den under natten. Det är särskilt tacksamt att plantera persikor och vin mot en mur. Ett annat knep är att plantera under stora stenar. I skydd under en stor sten trivs frilandskaktus. Marktäck jorden med sandfärgad småsten, så kallad pebbles, och du slår två flugor i en smäll. Du får medelhavsljuset när solen reflekteras på de ljusa stenarna, och stenarna håller fukten i jorden.


Låt stora stenar bli skydd för en kaktus.

Vad är en växtzon?

Vårt land är indelat i växtzoner, odlingszoner som är en indikation på hur vedartade växter klarar vårt vinterklimat. Härdigheten anges med siffrorna 1-8, och i en bra trädgårdsbutik står zonangivelsen på växtetiketten. Ju högre siffra, desto bistrare klimat klarar växten. Men det har inget att göra med hur högt upp i landet man bor, det småländska höglandet ligger i zon 5, medan Stockholmsområdet ligger i zon 2-3. Närheten till hav ger mildare odlingsklimat. I en och samma trädgård kan du ha flera olika zoner.

Om du är osäker på i vilken växtzon just din trädgård ligger kan du hitta en växtzonskarta på Internet, på Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida: www.tradgard.org/svensk_tradgard/zonkartan.html

Stenar och murar magasinerar värme och ger utmärkta ställen att plantera dina medelhavsväxter.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar