Ta vara på skörden

Visst är det roligt när bärbuskarna dignar av bär, och köksväxtlandet frodas. Passa på och fyll frys och förråd med resultatet av sommarens odlarmödor.


Att ta vara på bär brukar inte vara något större problem. De som inte försvunnit direkt in i munnen eller gjort fåglarna glada kan plockas och bli till saft eller sylt. Kokböckerna är fyllda med bra recept.

De allra finaste jordgubbarna och hallonen kan plockas för styckfrysning. Lägg dem glest på en bricka och sätt in i frysen. Efter något dygn kan bären försiktigt läggas över i en låda. Det är inte alla förunnat att kunna ta fram egna hallon och dekorera tårtor till vinterns högtider! Bladkryddor, som till exempel timjan, går bra att torka. Bästa tidpunkten för skörd är innan blomningen eller strax efter. Plocka hela plantor, bunta ihop dem och häng dem upp och ner för torkning. Temperaturen får inte vara högre än 40 grader.

När bladen torkat, är det bara att repa av bladen och förvara dem i mörka glasburkar med lock. Man kan måla vanliga glasburkar i en mörk färg. Ställ helst burkarna svalt (cirka 15 grader).

Att göra sin egen vinäger eller vinägrett är ett trevligt sätt att fånga sommarens dofter. Ett enkelt recept på krassevinägrett är att blanda tre delar olja med en del vinäger i en flaska. Lägg sedan ner några matskedar honung, lökbitar och blad samt blommor från slingerkrasse.

Vare sig du äter grönsakerna färska eller fryser in, mjölksyrar eller torkar – använd alltid bara helt fräscha exemplar.


Styckfrys hallon
och jordgubbar så behåller de sin fräscha form.

Prova att mjölksyra!

Mjölksyrning är en gammal konserveringsmetod som bevarar, till och med förbättrar, näringsvärdet i grönsaker och rotfrukter. För att kunna mjölksyra krävs ett speciellt kärl som finns att köpa bland annat i hälsokostaffärer. Utgå från fräscha, nyskördade grönsaker och rotfrukter. Tvätta och skrubba grönsakerna noga. Rotfrukterna skalas och skäres i rätt så stora bitar. Lök kan skäres i klyftor, liksom tomat.

Blanda alla färdigskurna bitar väl och varva dem sedan med kryddor (kummin, lagerblad, pepparrot till exempel) och blad från hallon- och vinbärsbuskar. Bladen innehåller rikligt med mjölksyrebakterier och hjälper till så att den kemiska processen får en bra start. Lämna ett utrymme längst upp i krukan så att tyngderna får plats. Tillsätt tjugofem gram salt per liter vatten och rör om noga. Till en tio liters kruka är det lämpligt att tillreda fem liter saltlake.

Häll saltvattnet över grönsaksblandningen ända upp till krukans vattenränna. När locket sedan sätts på, fungerar konstruktionen som ett vattenlås, och luftens syre hindras att komma in.

Överskottet av koldioxid kan ta sig ut via vattenlåset med små trevliga kluckanden som följd. Om vattnet avdunstar, och rännan torkar ut, måste man fylla på med nytt saltvatten.

De första två dagarna ska krukan ställas i ett varmt rum, som håller en temperatur mellan 20 och 22 grader. Sedan flyttas den till ett svalare ställe med 18 grader i temperatur.

Efter cirka två veckor är mjölksyrningen klar, och innehållet i krukan kan läggas i rengjorda glasburkar och förvaras i kylen. De bör inte sparas alltför länge, men upp till ett halvår går bra.

Mjölksyrade grönsaker har till och med bättre näringsvärde än färska.


Egen vinäger
smaksatt med trädgårdens kryddor på fin flaska är en trevlig present att ge bort.

Kombinationer att mjölksyra:

– Morötter (rivna eller skurna), lök, vitlök, dill, dragon, lagerblad, pepparrot, eventuellt lite kryddpeppar och kryddnejlika.
2–3 dagar vid 20–22 grader, sedan 10 dagar, 18 grader.

– Rödbetor (grovt rivna), lök, vitlök, kummin, dill, dragon,
lagerblad, pepparrot. Lämna rejält med tomrum längst upp i krukan! 10 dagar vid 18–20 grader, sedan minst fyra veckor vid
0–10 grader.

– Skär-, vax- eller brytbönor (förvällda fem minuter i saltvatten,
15 g salt/liter vatten), kyndel, lök, senapsfrön, eventuellt dill.

– Gurkor, bönor, senapskorn, dill, hallonblad (längst upp).

– Gurkor, blomkål, senapskorn, dill, hallonblad (längst upp).  

Råd i skördetid

Huvudsallat
Skörda helst på morgonen vid torr väderlek. Huvudena ska vara välutvecklade och fasta. Lägg varje sallatshuvud i en plastpåse och förslut. I kylskåp håller den sig fin i några veckor.

Gul lök
Skörda när en fjärdedel av lökblasten lagt sig ned. Torka löken en vecka, bäst vid +30 grader. Vid en sval och torr förvaring håller sig löken till nästa säsong.

Purjolök
Skördas sent på hösten och ända fram i december. Skär purjon i mindre bitar, förväll dem och frys in.

Vitlök
Skördas i juli eller augusti om löken satts i september året innan. Väntar man för länge faller klyftorna isär. Torka löken en vecka, bäst vid +30 grader. Vitlökarnas blast kan flätas ihop efter skörd och flätorna kan hängas på en vägg för torkning. Vid kylig (+-0 grader) och torr förvaring håller sig löken till nästa säsong.

Persilja och dill
Bladen kan skördas efterhand som de utvecklas. Klipp och frys in i portionspåsar.

Bönor
Skörda skär-, bryt- vax- och purpurbönor när fröna (bönorna) fyllt sin tilldelade plats i skidan till två tredjedelar. Små brytbönor kallas haricots verts och skördas när baljorna är små och fröna outvecklade. Fortsätt sedan att skörda efter hand så gynnas ny fruktsättning. Bönorna kan hålla sig fräscha en vecka vid en temperatur mellan +5 grader och +7 grader. Större partier kan förvällas och frysas in. Mjölksyrning går bra.

Squash
Skörda när längden uppgår till femton, tjugo centimeter. Squash klarar några veckor i kylen.

Morot
Varva morötter och sand i lådor eller hinkar och förvara dem vid en låg temperatur, +-0 – +1 grader är bäst. Hög luftfuktighet är önskvärt. Mjölksyrning är också ett alternativ.

Rödbetor
Olika sorter skördas vid olika tidpunkter – kontrollera vad det står på fröpåsen. Inlagda rödbetor är en klassiker. De går också att lagra på samma sätt som morötter, men en temperatur mellan +1 och +3 grader är bäst.

Potatis
Tidiga sorter kan skördas då de blommat några dagar, men vänta gärna några veckor. Sena sorter bör man blasthugga på sensommaren innan plantorna vissnat. Skörden bör sedan ske inom en månad. Förvara potatis i mörk och sval källare eller i en gammeldags stuka.

Lägg då potatisarna i en konformad hög och täck den med cirka två decimeter halm och på den en till två decimeter jord. Lämna en öppning på två decimeter utan jord vid toppen. Stukan täpps igen helt med jord, när det blir minusgrader.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar