Trädgården i mars – det här kan du göra nu!

Vi i Villas trädgårdsmästare Sandra Holmes delar med sig av ett pallkrageknep, berättar hur man kan hjälpa igelkottarna och tipsar om inomhussådd.
trädgården i mars
Förså
Chili, zinnia, basilika och tomat är det dags att så nu!
Foto: Nelson Garden

Tips för inomhussådd

Hårda, fyrkantiga plastkrukor, 10 cm breda, är mina favoriter! De kan stå tätt ihop på en bricka, är enkla att stapla och återanvända. 

Lägg planteringsjord i botten och såjord ovanpå så får plantorna en bra start. Skriv växtnamnen på hårda plastetiketter med blyerts, då är det lätt att sudda ut och återanvända. 

igelkott

Rädda igelkotten!

Snart vaknar igelkottarna ur vinterdvalan! Var försiktig så du inte råkar skada dem. Kör inte robotgräsklipparen på natten, och peta runt i rishögarna innan du eldar dem. Kratta gärna in lite löv under häcken och i en hög, så igelkotten kan sussa där under dagarna. 

Läs också: Igelkottar – 10 saker du bör veta om de taggiga djuren!

pallkrage som drivbänk

Gör pallkragen till drivbänk

Lägg ett fönster eller en tjock plastskiva över pallkragen så blir det varmare och du kan börja odla tidigare. Här kan du också ställa plantor som du odlat inomhus innan du planterar ut dem i landen. En kil under locket behövs för att lufta ut fukten. 

gödsel

Bunkra upp med gödsel

Har du en ladugård i närheten? Fråga om du får komma och hämta stallgödsel. Den bör ha legat i gödselstacken i minst ett år, så att den har hunnit förmultna och inte luktar. Mylla ner ett tjockt lager gödsel i trädgårdslanden när tjälen har släppt – det gör susen för växterna!

blomster

Blomster på lätt sätt

Låt en jordplätt i trädgården spraka av färg med blåklint, ringblommor och vallmo som självsår sig år efter år. Gräv fram bar jord och så fröerna i en salig blandning så fort jorden är varm. 

Läs också: Sätt fart på pelargonerna

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar