Trädgårdens trendiga trotjänare

Trött på ditt gamla förväxta barrväxtparti? Var inte det! Var glad för det istället — och "styla upp" det!


Barrväxterna är tillbaka i trädgårdsmodet, efter att ha levt ett liv i skymundan i många år. På 1970-talet anlades ofta barrväxtpartier vid nybyggda villors entréer. Ett virrvarr av olika granar, tallar, tujor och enar, som när de sedan växt upp gjorde ett dystert intryck som stred mot senare tiders trender med överdådigt prunkade trädgårdar.

Effektfull fond

Nu använder vi barrväxter på ett annat, betydligt mer spännande sätt. Låter dem bilda en effektfull fond mot blommande växter. Blandar och ger med lökväxter, perenner, liljor, rosor och buskar med vackra vårblommor och flammande höstfärger. Resultatet blir så nära som kan komma en drömträdgård, som är levande och tilltalande året om. Barrväxterna har ju en underbar förmåga att sprida stillsam skönhet och ombonad trevnad under den långa kalla årstiden, när snö och rimfrost smyckar dem och de förvandlas till förtrollande figurer. 

På försommaren lyser guldgranen upp hela trädgården med sina gula årsskott.

*
Stora röda hängande kottar
pryder kottegranen på försommaren.

Allt detta gör barrväxterna till något av trädgårdens omistliga trotjänare. Lycklig den som har ett typiskt barrväxtparti från 70-talet! Ett sådant är det roligt och tacksamt att leka med. Sätt igång och ”styla” det! Ta bort den gamla risiga bergtallen för att ge plats för sköna blommor. Stamma upp den höga granen så att ljuset silar ned på marken under den. Där blir en idealisk plats för blå- och vitsippor, gullvivor och andra små vårjuveler. Låt en italiensk klematis (Clematic viticella) klänga i sockertoppsgranen som då blir en blommande sevärdhet under flera månader på sensommaren. Sätt in en buske med eldiga höstfärger bland blå barrväxter, och rensa bort mindre tilltalande grannar runt enen, som på så sätt får framträda med sin eleganta form. Ett lysande utropstecken i juletider då den pryds av glittrande ljusslingor.

Om man stammar upp en barrväxt kan den få ett nytt nästan exotiskt utseende. Här har en fågelbogran fått en ”skönhetsbehandling”.

Leta efter rariteter

Vare sig du förnyar ett gammalt barrväxtparti eller tänker satsa på nyplanteringar så har du ett roligt jobb framför dig. Det finns så många härliga arter och sorter att välja bland. Dvärgar och jättar, krypande och kompakta. Marktäckande, pelarformade och sådana med melankoliskt hängande grenar. Det finns sorter med barr i hela skalan grönt, men också i blå nyanser och guldiga och silvriga toner. Låt till exempel en gulbarrig pelaridegran vara stjärnan i en plantering vid ditt gula eller bruna hus. Sällskapsväxter som blommar under olika säsonger får sedan matcha den i färg. Satsa på ovanligare arter. Visst kan en blågran vara fin på rätt plats men det finns många andra och mer spännande alternativ. Ett sådant är en av mina ögonstenar bland större granar, den orientaliska guldgranen Picea orientalis ’Aurea’, som har olika skönhetsperioder under året. På senvåren blommar den i smultronrött så att det ser ut som den har massor med smultron i grentopparna. De åtföljs av smäckra plommonlila kottar. Under lång tid på försommaren lyser de nya barrskotten som guld.


I maj-juni ser det ut att växa
smultron på guldgranen – den blommar så här vackert!

 Guldgranen, som kan bli 15 meter hög, växer långsamt och är därför idealisk för en villaträdgård. Den har ett tätt växtsätt som lockar många fåglar till sig. I min guldgran bor den lilla kungsfågeln, den mysiga ringduvan, och den plingande grönfinken. Barrväxter har den trevliga egenskapen att de gör trädgården fågelvänlig. På vintern skyddar de mot kyla och på våren och sommaren bjuder de på mat (kottefrön och insekter) och boplatser.

Barrväxter är lättodlade och lättskötta. De angrips sällan av allvarliga sjukdomar eller skadeinsekter. De flesta trivs i genomsläpplig, mullrik sandjord, men inte i tung lerjord. Den måste lättas upp. Det är viktigt att de arter man väljer är härdiga i den växtzon där man bor. Kolla det vid inköpet. Chansa inte!

Barrväxter lockar fåglar till trädgåden. Den här lilla björktrastungen har fötts i en blågran och är på väg ut i stora världen!

Satsa på kvalitet

När man väljer barrväxter ska man se på kvaliteten – inte på priset. Varning för barrväxter som reas sent på säsongen! Risken är stor att de inte klarar den analkande vintern. Barrväxter ska planteras under tidig höst så att de hinner etablera sig och lagra vatten innan kylan kommer på allvar. De är investeringsobjekt som ska pryda trädgården året runt i många år. Handla i välskötta plantaffärer. Barrväxter kan tyckas dyra. Men spelar några hundralappar mer egentligen någon roll när man tänker på deras livslängd och den glädje de skänker året runt. Man får lätt ett speciellt förhållande till barrväxter som man egenhändigt planterat och sett växa upp. De blir som gamla trogna vänner som alltid finns där. Och sådana är ju som bekant guld värda!

Det finns dvärgenar som bara blir halvmeterhöga! Ett gulligt utropstecken i stenpartiet.


Ett lärkträd i höstskrud.
Lärk är den enda barrväxt som fäller barren på hösten.

Värdefulla arter för privatträdgårdar:

Coloradogran, Abies concolor: gråblå och silvergrå barr. Zon 4-5.

Koreagran, Abies koreana: blålila kottar, finns med olikfärgade barr. Zon 4.

Kottegran, Picea abies ’Acrocona’: lysande röda kottar, gula årsskott. Zon 6.

Fågelbogran, Picea abies ’Nidiformis’: Vackert kompakt växtsätt.
Zon 7.

Slöjgran, Picea breweriana: fantastiska hängande grenar. Zon 3.

Guldgran, Picea orientalis ’Aurea’: beskrivs i texten. Zon 4.

Blågran, Picea pungens: vackra gråblå barr. Finns i olika former och storlekar. Zon 5-6.  

Idegran, Taxus: flera utsökta sorter. Olika former och storlekar. Zon 3-5.

Cembratall, Pinus cembra: långa gråblå barr. Olika former och storlekar. Zon 5-7.

En, Juniperus: Många spännande arter och sorter i olika färger och former. Zon 1-5.

Japansk lärk, Larix kaempferi: mjuka barr som får halmgul höstfärg. Olika sorter. Zon 4-5.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar