Bygg en damm – steg för steg

Carina drömde om en stor, spegelblank damm med näckrosor och stenar. Så här gick hon tillväga för att bygga sin trädgårdsdamm, steg för steg.

Min drömdamm var inspirerad av Monets trädgård i Frankrike. Jag ville ha flytande, färgglada öar av näckrosor. En stor vattenyta som skulle spegla himlen på dagen och reflektera månens ljus på natten. En rad med trampstenar så att man kunde gå torrskodd från den ena sida av dammen till den andra. När vi flyttade till en större trädgård blev dammbygget äntligen verklighet.

Dammens läge var givet, den skulle ligga framför huset så att vi kunde se den inifrån. Den skulle vara så stor att fyra olika sorters näckrosor fick plats (näckrosor täcker minst en kvadratmeter när de har växt till sig). Dessutom skulle det finnas plats för en del andra spännande vattenväxter.

Vis av erfarenhet från min förra damm, visste jag att många dammväxter breder ut sig snabbt – men om dammen ska fungera som vattenspegel måste stora ytor vara fria från växtlighet. Så antingen får man hålla efter växterna, eller göra en stor damm. Det fick bli en stor damm.

Genom att lägga ut en trädgårdsslang på marken och experimentera med olika former kom vi fram till hur dammen skulle se ut. Vi hyrde in en liten minigrävskopa för att gräva ut formen. Vi gjorde dammens sidor mjukt sluttande, mest för att små djur ska ha tillgång till vatten, men också för att is lätt ska kunna expandera under kalla vintrar. De fyra djuphålorna där näckrosorna skulle stå grävde vi för hand.

Sedan var det dags att gjuta betongen och botten på dammen. När den hade bränt färdigt efter några dagar fyllde vi på med vatten. Ny betong fäller ut ämnen som påverkar pH-värdet, och därför måste man tömma dammen på vatten några gånger med ett par veckors mellanrum.

Den sista gången vattnet pumpades ut såg jag till min stora glädje en groda och en liten vattensalamander i bottenslammet. Det betydde att vattnet var okej för levande
varelser!

För att få riktigt klart och fint vatten i dammen satte vi dit ett kombifilter med UV-lampa (ultraviolett ljus). Vi fick hjälp i butiken att räkna ut vilken storlek som behövdes. Det stora filtret grävde vi till större delen ner. Det doldes bakom ett buskage och pumpen placerades i vattnet.

För att få en damms vatten i balans behövs växter. Undervattensväxter som vattenpest och hornsärv lever under ytan och tar upp näring via bladen. De är bra på att hålla en låg näringsnivå i vattnet. Näckrosornas stora blad och flytande växter motverkar algbildning i dammen genom att skugga vattnet.

Carina Sehlin byggde en trädgårdsdamm.

 

Så byggde Carina sin damm – steg för steg

Pinnar för dammens kanter och trälådor för näckrosorna

Pinnar slogs ner en bit utanför den tänkta dammkanten. En bräda sattes mellan pinnarna och med hjälp av laser kollades nivån och hur mycket som skulle grävas ut. Vatten ligger alltid plant men det är sällan marken gör det! Fyra djuphålor för näckrosor grävdes, 60 cm djupa och 50 x 50 cm breda. Ett lager av sten jämnade ut botten av dammen, gjutformar till djuphålorna snickrades till. Plaströren som sticker ut på sidan leder till två vattenhål, ett med pumpen i och ett med en flottör som ser till att vattennivån inte sjunker för mycket, då fylls vatten automatiskt på.

 

Gjut i betong

Nu var det äntligen dags för betong! En vattentät specialblandning med små bitar av stålfiber i beställdes hem. Med den nya betongen slipper man jobbet med att böja till armeringsnät, vilket annars är nödvändigt när man gjuter större dammar. Betongbilen kom med en lång grov slang som räckte över hela trädgården. Det tog bara några timmar för gjutningen att komma på plats.

 

Fördela betongen

Gjutningen pumpas ut från bilen och det gäller att vara några stycken och jobba snabbt för att fördela ut betongen innan den börjar stelna. När halva dammen var färdig kom en ny bil med mer gjutning och fyllde på i betongbilen med den långa slangen.

 

Låt betongen torka innan vattnet fylls på

På eftermiddagen ligger dammens botten färdig. Framåt kvällen när gjutningen stelnat men ändå är fuktig målas botten med en blandning av ett oxidsvart pigment, cement och vatten. Det är ett knep för att få dammen att verka djupare. Som avslutning på dagen täcks dammen med en stor presenning. Nu ska betongen bränna i några dagar innan vattnet fylls på.

 

Kostnaden för att bygga dammen

Den 70 kvadratmeter stora dammen rymmer drygt 25 000 liter vatten och eftersom Carina och familjen gjorde allt arbete själva var det enbart betongen som blev en kostnad på cirka 30 000 kr.

 

5 smarta tips när du ska bygga damm

 1. Undvik löv. Placera inte dammen under stora träd som fäller sina löv i vattnet.
 2. Skapa balans. Försök att få dammen i biologisk balans. Om du har fiskar ska de matas sparsamt, ge dem aldrig mer mat än de äter upp.
 3. Kolla värdena. Kolla pH-värdet, ammonium och nitrit regelbundet. Det kan du göra med en enkel provningssats som finns att köpa där du köper dammutrustning.
 4. Fixa avloppet. Vart ska vattnet ta vägen om det regnar i sommar? Det är bra att ha ett bräddavlopp. Tänk på det redan vid planeringen.
 5. Bygg säkert. Om barn brukar vistas i din trädgård måste du förstås tänka på säkerheten.

 

Växttips till din damm:

 • Det är växterna som ger dammen dess karaktär.
 • Plantera dem i speciella korgar så går de lättare att flytta.
 • Speciellt substrat finns att köpa där du köper dina dammväxter.
 • Använd näringskulor för att gödsla dina dammväxter, lägg in dem i korgarna vid planteringen.
 • Plantera näckrosorna i lera (speciell näckroslera finns i plantskolor).
 • Ju mindre organiskt material – jord, näring och löv – som kommer ner i dammen, desto bättre.

 

Fiskar i trädgårdsdammen vintertid

Att ha fiskar i dammen ger ytterligare en dimension, men planera i god tid för den kalla årstiden. Övervintring ute är ofta det enda alternativet, om du inte är beredd avsätta rejält med yta inomhus.

De flesta fiskar klarar kylan utmärkt.

– I en damm med god syreväxling blir isen sällan tjockare än 25 cm, och för fisken blir vintern en viloperiod som gör den starkare inför nästa säsong, säger Pär Schyllander på dammleverantören Pondteam AB.

Men är det inte risk att dammen bottenfryser om det blir riktigt kallt?

– Det är en större påfrestning längre norrut, där dammen behöver vara 80 cm djup för guldfisk och en meter för koi. I södra Sverige räcker det med 50 cm respektive 70 cm. Om du har en luftpump som cirkulerar vattnet bottenfryser det inte så lätt.

Ska man knacka hål på isen?

– Nej. Isen isolerar väldigt bra, och det kommer värme underifrån. 

 

Pär Schyllanders bästa råd fiskarna i dammen

 • Ta bort löv och slam från botten för att undvika syrebrist.
 • Om några av fiskarna är sjuka eller ser slöa ut måste de avlägsnas före vintervilan, annars finns det risk att de dör, börjar ruttna och förgiftar vattnet.
 • Om du har tillsatt salt måste du göra ett större vattenbyte inför vintern för att sänka salthalten. 
 • När det börjar bli kallt stänger du av vattenpumpar, filter och UV-C-enheter. Stäng även av vattenfall.
 • Luftpumpen ska stå på hela vintern.
 • Om det snöar ovanpå isen, låt snön ligga kvar – den fungerar som isolering. Men var noga med att regelbundet kontrollera luftpumpen så att den fungerar.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar